Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις αν δεν τα καταναλώσεις μέσα σε μια μέρα

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Όταν περισσεύει φαγητό, συνήθως το βάζουμε στο ψυγείο για να το καταναλώσουμε αργότερα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, αν παραμείνουν για περισσότερες από 24 ώρες, αναπτύσσουν επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις με συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια και κοιλόπονο.

Βραστά αυγά
Τα βραστά αυγά μπορούν να διατηρηθούν λίγο περισσότερο από μια μέρα μόνο αν παραμείνουν με το κέλυφός τους. Το κέλυφος δρα ως φυσικό φράγμα κατά των βακτηρίων. Αν όμως τα ξεφλουδίσετε, κινδυνεύουν από μόλυνση με λυστέρια, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό και μυϊκούς πόνους. Μετά το βράσιμο, καλό είναι να ψύξετε τα αυγά σε νερό με πάγο και να τα βάλετε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες, όπου θα κρατήσουν μέχρι και μια εβδομάδα.

Κιμάς
Ο κιμάς είναι ευπαθής τροφή λόγω της υψηλής υγρασίας και της αυξημένης επιφάνειάς του, που επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως το E. Coli. Καλό είναι να τον μαγειρεύετε την ίδια ημέρα της αγοράς και να καταναλώνεται μέσα σε δύο ημέρες στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, προσελκύει εύκολα βακτήρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τον αποθηκεύετε σωστά και να τον μαγειρεύετε καλά πριν από κάθε κατανάλωση.

Ωμό κοτόπουλο
Το ωμό κοτόπουλο είναι πολύ ευαίσθητο σε βακτήρια, ιδιαίτερα στη σαλμονέλα. Αν έχει μείνει στο ψυγείο για πάνω από μία με δύο ημέρες, πρέπει να το πετάξετε. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί έως και 9 μήνες, ενώ το μαγειρεμένο κοτόπουλο κρατάει περίπου τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. Να θυμάστε ότι το ξέπλυμα του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια και μπορεί να τα διασπείρει σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας.

Μαγειρεμένο ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι είναι ευαίσθητο στο βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο επιβιώνει στο μαγείρεμα και πολλαπλασιάζεται όταν το ρύζι παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν μείνει στο ψυγείο για πάνω από μία ημέρα, οι τοξίνες του βακτηρίου μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και κράμπες. Είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε την ίδια ημέρα ή να το ξαναζεστάνετε μόνο μία φορά.

Μαλακά τυριά και προϊόντα με γάλα
Τα τυριά όπως η φέτα, το μπρι και τα κρεμώδη τυριά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη λυστέρια, αν παραμείνουν στο ψυγείο για πολλές ημέρες μετά το άνοιγμα. Τα τυριά αυτά καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να αποφεύγεται η παρατεταμένη αποθήκευσή τους, ειδικά αν δεν είναι καλά συσκευασμένα.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Food

You May Also Like