Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Λευκή ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι, τεχνητά γλυκαντικά, υποκατάστατα ζάχαρης φυτικής προέλευσης… Οι επιλογές για τον καφέ, το τσάι ή το γιαούρτι είναι πραγματικά αμέτρητες. Αλλά ποια από αυτά είναι τα πιο υγιεινά;
Είναι η ζάχαρη υγιεινή ή όχι;
Η ζάχαρη στην απλούστερη μορφή της, τη γλυκόζη, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Η διαιτολόγος Dr. Maria Papadopoulou, εξηγεί ότι «το σώμα χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργεί σωστά. Παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο, στους μύες και στα όργανα μας».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η γλυκόζη βρίσκεται σε κάθε τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά. Για παράδειγμα, τα φρούτα όπως οι μπανάνες περιέχουν φυσικά σάκχαρα και προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα αναψυκτικά περιέχουν κυρίως πρόσθετη ζάχαρη.

Η επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου παρέχουν ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, όπως τα τεχνητά γλυκαντικά, περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες ή ενέργεια.
Η Dr. Papadopoulou σημειώνει ότι προτιμά τη φυσική ζάχαρη που περιέχεται στα τρόφιμα, αλλά είναι σημαντικό να περιορίζουμε την πρόσθετη ζάχαρη, καθώς αυτή συνήθως προστίθεται σε τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό γλυκαντικό;
Η χρήση φρούτων ή φυσικού χυμού φρούτων για να γλυκάνετε τα τρόφιμα ή τα ποτά είναι μια υγιεινή επιλογή. Τα φρούτα περιέχουν θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την υγεία. Για παράδειγμα, προσθέστε φρέσκες φράουλες στο γιαούρτι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού σε ανθρακούχο νερό.
Όσον αφορά τον καφέ ή το τσάι, η επιλογή γλυκαντικού είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, καθώς οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων επιλογών είναι μικρές, σύμφωνα με την Dr. Sofia Nikolakopoulou, διατροφολόγο.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να περιορίζουμε την πρόσθετη ζάχαρη σε έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και εννέα κουταλάκια για τους άνδρες.

Είναι το μέλι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη;
Όχι πραγματικά, λένε οι ειδικοί. Η Dr. Nikolakopoulou εξηγεί ότι «αν και το μέλι μπορεί να περιέχει μερικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, η διαφορά είναι μικρή». Το ίδιο ισχύει και για το σιρόπι σφενδάμου.
Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι λίγο πιο υγιεινά λόγω των ιχνοστοιχείων τους, αλλά δεν αποτελούν σημαντική πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών στις συνιστώμενες ποσότητες, που είναι περίπου 1 κουταλιά της σούπας.

Συμπέρασμα
Λίγη ζάχαρη στον καφέ ή στο πρωινό δεν βλάπτει, αρκεί να μην το παρακάνετε. Σκεφτείτε τι άλλο τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν καταναλώνετε περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη από ό,τι χρειάζεστε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είστε προσεκτικοί και να επιλέγετε τις πιο υγιεινές επιλογές όταν είναι δυνατόν.
Φωτό: unsplash.com