Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, αρκεί να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες και χωρίς αλάτι, καθώς οι θερμίδες τους είναι υψηλές.
Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματά τους, οι ξηροί καρποί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, κυρίως σε όσους έχουν αναπτύξει αλλεργία από μικρή ηλικία. Όμως, πέρα από αυτά, υπάρχει και ένας ξηρός καρπός που ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και ιδιαίτερα για το συκώτι μας. Πρόκειται για τα αράπικα φιστίκια.

Τα αράπικα φιστίκια μπορεί να περιέχουν αφλατοξίνες, τοξικές ουσίες που παράγονται από έναν μύκητα της οικογένειας Aspergillus. Οι αφλατοξίνες συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε φιστίκια που παράγονται σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
Εκτός από τα αράπικα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί που βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων είναι τα κουκουνάρια και τα μακαντέμια. Τα κουκουνάρια ενδέχεται να προκαλέσουν το σύνδρομο του κουκουναριού, το οποίο προκαλεί μια πικρή και μεταλλική γεύση στο στόμα για αρκετό καιρό, ενώ τα μακαντέμια περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπών και θερμίδων, που καθιστούν την κατανάλωσή τους λιγότερο υγιεινή σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονούν οι τροφές που καταναλώνουμε, ακόμα και αν θεωρούνται υγιεινές, και να επιλέγουμε με προσοχή τον τύπο και την ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Φωτό: unsplash.com