Πώς το τσιγάρο μπορεί να αλλάξει το στόμα μας

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Η σύνθεση και η ποικιλομορφία του στοματικού μικροβιώματος επηρεάζονται σημαντικά από το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων καπνού. Το στοματικό μικροβίωμα περιλαμβάνει πάνω από 700 είδη βακτηρίων που αποικίζουν διάφορες επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας όπως τα δόντια, τα ούλα, η γλώσσα και τα μάγουλα. Η ισορροπία αυτών των βακτηρίων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του στόματος και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία του σώματος και η διατροφή.

Μελέτες δείχνουν ότι τα χημικά συστατικά του καπνού μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία, προκαλώντας στοματική δυσβίωση. Η δυσβίωση αυτή χαρακτηρίζεται από μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων και αύξηση των παθογόνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες στοματικές παθήσεις.

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 85 άτομα (καπνιστές, χρήστες προϊόντων καπνού και μη χρήστες), αναλύθηκαν δείγματα στοματικού επιχρίσματος και σάλιου για τέσσερις μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποικιλομορφία των βακτηρίων ήταν χαμηλότερη στους μη χρήστες, ενώ οι καπνιστές και οι χρήστες προϊόντων καπνού παρουσίασαν διαφοροποιημένη αφθονία συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών.

Οι μη χρήστες είχαν υψηλότερες ποσότητες Proteobacteria και χαμηλότερες Firmicutes, σε σύγκριση με τους καπνιστές και τους χρήστες προϊόντων καπνού. Επίσης, παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα Actinomyces, Haemophilus, Neisseria και άλλων βακτηρίων στους μη χρήστες.

Οι καπνιστές παρουσίασαν μεγαλύτερη αφθονία σε συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά κατά Gram βακτήρια, ενώ στους χρήστες προϊόντων καπνού παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα Pseudomonas και χαμηλότερα Leptotrichia.

Η μακροχρόνια χρήση καπνού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στοματικές και μη στοματικές ασθένειες, λόγω της μεταβολής του στοματικού μικροβιώματος. Ευκαιριακά παθογόνα όπως τα Neisseria subflava και Porphyromonas endodontalis εντοπίστηκαν στους χρήστες καπνού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Συμπερασματικά, το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος, με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Φωτό: Unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like