Που βοηθούν οι καρποί του φυτού chia;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Το φυτό chia (Salvia hispanica) είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, κυρίως λόγω των σπόρων του. Είναι μαύρος, μικροσκοπικός, κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, έχει πλούσια θρεπτική αξία και δεν περιέχει ίχνος γλουτένης και λακτόζης. Μπορούν οι σπόροι να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς της υγείας, καθώς περιέχουν:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: είναι πλούσιοι σε α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υδατάνθρακες και δίαιτες: οι καρποί chia παρέχουν υδατάνθρακες σε μορφή διαλυτής ίνας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και στον έλεγχο του αίσθημα της πείνας.

Πρωτεΐνες και αμινοξέα: περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης και αμινοξέων, που αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των ιστών του οργανισμού.

Ινώδες υλικό: περιέχουν υψηλές ποσότητες διαλυτής ίνας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης και να συμβάλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά: όπως το φλαβονοειδές και το πολυφαινόλες, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την προκαλούμενη από τις ελεύθερες ρίζες ζημία.

Βιταμίνες και μέταλλα: Περιέχουν βιταμίνες όπως βιταμίνη Β3 (νιασίνη), βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), το φολικό οξύ και βιταμίνη Ε, καθώς επίσης και μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως και με κάθε τροφή, η κατανάλωση των καρπών chia πρέπει να γίνεται μέτρια και σε συνδυασμό με μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στη διατροφή πριν από την προσθήκη νέων τροφίμων στη διατροφή σας.
Τους προσθέτεις σε σαλάτες, στο γάλα ή στο γιαούρτι με τα δημητριακά, σε smoothies, χρησιμοποιούνται αντί για σουσάμι στο ψωμί.

Οι σπόροι chia, είναι από τις υγιεινές και θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, που καθόλου τυχαία δεν θεωρούνται υπερτροφή.

 

Φωτό: Joanna Kosinska, Milada Vigerona, Toa Heftiba, Susan Wilkinson, Tyler Nix (unsplash.com)

You May Also Like