Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία μας, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, ιδίως για το πεπτικό, το καρδιαγγειακό σύστημα και τη διατήρηση της ενέργειας. Ποιοί είναι όμως οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών;
Βελτίωση της πέψης
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Διευκολύνουν την κίνηση των τροφών στο έντερο, αποτρέποντας τις διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
Οι διαλυτές φυτικές ίνες (όπως αυτές στη βρώμη, τα μήλα και τα φασόλια) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδίως για τα άτομα με διαβήτη, καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα. Αυτό συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου και στη μείωση των απότομων αυξομειώσεων.
Βοήθεια στη διαχείριση του βάρους
Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την όρεξη και την υπερφαγία. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στη διατήρηση ή ακόμα και στην απώλεια βάρους.

Πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες, ιδίως από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες ευνοούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του μικροβιώματος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Για να λάβουμε επαρκείς φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τρόφιμα όπως:

Φρούτα (π.χ., μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, μούρα)
Λαχανικά (π.χ., καρότα, μπρόκολο, σπανάκι)
Δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ., βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης)
Όσπρια (π.χ., φασόλια, φακές, ρεβίθια)
Ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ., αμύγδαλα, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι)
Συνολικά, οι φυτικές ίνες αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας, και η τακτική κατανάλωσή τους συνιστάται σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.
Φωτό: unsplash.com