Σουβλάκι ή καλαμάκι;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Τι να σας πω… Στο ερώτημα αυτό, που διαιωνίζεται χρόνια τώρα, απάντηση λάθος μάλλον δεν υπάρχει. Ορμώμενη από κουβέντα που είχα με αγαπημένους φίλους από την πρωτεύουσα, όταν βρισκόμαστε παρεϊτσα και καταλήγουμε στο δημοφιλέστερο φαγητό, τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, έχουμε αυτή την “αντιπαράθεση”. Προσωπικά, όταν θέλω σουβλάκι, εννοώ το καλαμάκι και όταν λέω πιτόγυρο, εννοώ το τυλιχτό! Το αντίστροφο εννοούν όμως πολλοί άλλοι. Δηλαδή θεωρούν πως το σουβλάκι είναι η πίτα με το κρέας και το δικό μου πιτόγυρο, ότι λέγεται τυλιχτό!

Το κορυφαίο όλων είναι η τακτική της αδελφής μου η οποία στην καντίνα που είχαν οι γονείς μας για πολλά χρόνια, όταν πελάτες της έδιναν παραγγελία καλαμάκια να φάνε, τους προσέφερε…. καλαμάκια του καφέ! “Εμείς εδώ τα λέμε σουβλάκια, με τα καλαμάκια, ρουφάμε”, η επική απάντησή της!!!

Όπως και να το δούμε, στην ελληνική κουζίνα, το σουβλάκι αποτελείται από κομμάτια κρέατος που ψήνονται σε ξύλινες ή μεταλλικές λαβές (σούβλες) και σερβίρονται συνήθως μέσα σε πίτα με διάφορα λαχανικά και σάλτσες. Το καλαμάκι, από την άλλη, είναι μικρό κομμάτι κρέατος που ψήνεται σε μια μικρή σούβλα. Συνήθως τα καλαμάκια σερβίρονται με πίτα, λαχανικά και σάλτσες, αλλά είναι πιο μικρά σε μέγεθος από τα σουβλάκια.

Και τα δύο είναι δημοφιλή φαγητά στην ελληνική γαστρονομία, τώρα πώς θα το ζητήσουμε, δεν είναι θέμα θεωρώ γιατί-επί προσωπικού-να το φάω θελω, όχι να το μάθω!

Φωτό: iefimerida, tripadvisor, cna.gr

You May Also Like