Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης ελαιόλαδου για την υγεία του εγκεφάλου αποτελούν θέμα ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες. Μια πολυετής μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνδέει την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ελαιόλαδου με μείωση του κινδύνου θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και μισό κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα είναι επαρκές για να έχει αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, η αντικατάσταση μικρών ποσοτήτων άλλων ελαίων με ελαιόλαδο φαίνεται να παρέχει παρόμοια οφέλη.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται σε ορισμένα προστατευτικά συστατικά του ελαιόλαδου. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους απλώς αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι αιτία-αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 92,383 εθελοντές, μεταξύ των οποίων το 65% ήταν γυναίκες και όλοι ήταν άνω των 45 ετών.

Μετά από 28 χρόνια παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου είχαν καλύτερη διατροφή, ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, και είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν. Επιπλέον, παρουσίασαν μείωση 28% στον κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ελαιόλαδου.
Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση της μαργαρίνης ή της μαγιονέζας με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 8% έως 14%. Αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες διατροφής. Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιόλαδου, καθώς και το πλούσιο περιεχόμενο του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε ως πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου αυτού.

Φωτό: