Το γλυκό… μυστικό για να φροντίσεις την καρδιά σου

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Η κατανάλωση κακάο έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής» χοληστερόλης), καθώς και της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης αίματος νηστείας. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το κακάο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική επίδραση του κακάο σε άλλους δείκτες, όπως το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η περίμετρος μέσης, η «καλή» HDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η HbA1c, που αποτελεί δείκτη του σακχαρώδους διαβήτη.

Η σημασία της διατροφής για την καρδιαγγειακή υγεία
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία, οι θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξήθηκαν από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022. Στις ΗΠΑ, κάθε 33 δευτερόλεπτα κάποιος χάνει τη ζωή του εξαιτίας αυτής της αιτίας.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι βασικό μέτρο πρόληψης, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί. Τρόφιμα όπως το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Οι φλαβανόλες, συγκεκριμένα, έχουν αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.

Ποιες τροφές ωφελούν την καρδιά;
Η καρδιολόγος Dr. Jayne Morgan επισημαίνει τα εξής τρόφιμα με ευεργετική δράση:

Λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ελαιόλαδο, με μονοακόρεστα λιπαρά.
Μούρα και ξηροί καρποί, πηγές αντιοξειδωτικών.
Φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Δημητριακά ολικής αλέσεως, με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Η θέση του κακάο στη διατροφή
Είναι σημαντικό το κακάο να εντάσσεται σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Παρόλα αυτά, η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, ακόμα και μαύρης, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, επιβαρύνοντας την καρδιακή υγεία. Επομένως, η μέτρια κατανάλωση είναι το «κλειδί» για να απολαύσετε τα οφέλη χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Φωτό: unsplash.com

Share This Story

Health

You May Also Like