Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Το μαύρο και το πράσινο τσάι, παράγωγα του φυτού Camellia sinensis, έχουν μακρά ιστορία χρήσης ως ποτά με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αν και προέρχονται από το ίδιο φυτό, η επεξεργασία των φύλλων τους διαφέρει, με το πράσινο τσάι να μην υφίσταται οξείδωση, διατηρώντας έτσι καλύτερα τα υγιεινά του αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Οι πολυφαινόλες, κυρίως οι φλαβονόλες, αποτελούν το 30% του βάρους των νωπών φύλλων του πράσινου τσαγιού και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, οι κατεχίνες, κυρίαρχες πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού έχουν υποστηριχθεί από χιλιάδες μελέτες, περιλαμβανομένων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Το πράσινο τσάι φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του δέρματος.
Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το πράσινο τσάι προστατεύει το δέρμα από τις ακτινοβολίες UVB του φωτός και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον στρες και βελτιώνοντας τη μνήμη.

Επιπλέον, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καθώς βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ινσουλίνης.
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Επίσης, φαίνεται να ενισχύει την απώλεια βάρους και τη μεταβολική ρυθμιστική λειτουργία.
Φωτό: unsplash.com