Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ο μαϊντανός συχνά θεωρείται απλά μια γαρνιτούρα που προσθέτει άρωμα και χρώμα στα πιάτα μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα βότανο με σημαντική θρεπτική αξία. Παρά την ταπεινή του εμφάνιση, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου, και περιέχει βιταμίνες όπως η Β12, η C, η Α και η Κ, καθώς και μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά τα συστατικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό:
Ενίσχυση της ενέργειας: Ο σίδηρος που περιέχει βοηθά στη διατήρηση της δύναμης και της ενεργητικότητας.
Οφέλη για τα οστά: Το μαγνήσιο και το ασβέστιο που περιέχει ενισχύουν την υγεία των οστών.
Υποστήριξη του νευρικού συστήματος και της μνήμης: Η βιταμίνη Β12 είναι ευεργετική για το νευρικό σύστημα και τη μνήμη.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, 100 γραμμάρια μαϊντανού περιέχουν το 221% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Καλύτερη όραση: Η βιταμίνη Α είναι ωφέλιμη για την όραση.
Ρύθμιση της πήξης του αίματος: Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Διουρητική δράση: Η διουρητική του δράση ωφελεί τα νεφρά.
Βοήθεια στην πέψη: Το τσάι από μαϊντανό βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τις κράμπες της περιόδου.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τον μαϊντανό
Μην περιορίζεστε στη χρήση του μόνο στη φασολάδα ή ως γαρνιτούρα. Μπορείτε να τον προσθέσετε στη σάλτσα ντομάτας, στα ζυμαρικά, στις σαλάτες, στο κρέας κατσαρόλας, σε πίτες με κρέας ή τυρί, και στα θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμαράκια.

Πώς να αποθηκεύσετε τον μαϊντανό
Κρατήστε τον στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα, τυλιγμένο σε νωπό χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον βάλετε για μερικές ώρες στην κατάψυξη, να τον τοποθετήσετε σε πλαστική σακουλίτσα και να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη για περίπου έξι μήνες.

Φωτό: unsplash.com