12ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2021 «ΘηλάΖΩ…!»

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σαν μητέρα, είχα την τύχη να θηλάσω το παιδί μου για σχεδόν τρία χρόνια. Η διαδρομή αυτή δεν ήταν πάντα εύκολη και συναντήσαμε πολλά εμπόδια στην πορεία. Κάθε εμπόδιο όμως ξεπεράστηκε με τη βοήθεια μιας καταπληκτικής ομάδας, της εθελοντικής ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού & μητρότητας Εύβοιας. Κάθε φορά που είχα μια απορία, που κάτι δεν πήγαινε καλά, που άκουγα ή διάβαζα διάφορες απόψεις και γνώμες, οι διαχειρίστριες της ομάδας ήταν εκεί, διαθέσιμες όλες τις μέρες και τις ώρες, να ακούν υπομονετικά και να απαντούν με αγάπη, σαφήνεια και επιστημονική τεκμηρίωση σε όλα τα σχετικά με το μητρικό θηλασμό θέματα. 

Είμαι σίγουρη πως δεν θα τα είχα καταφέρει ως το τέλος της διαδρομής χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους. Ο αρχικός στόχος μου των 6 μηνών, έγινε «επιστροφή στην εργασία μου και προσπάθεια για ένα έτος», ενώ τελικά με τη σωστή ενημέρωση και τη βοήθεια της ομάδας φτάσαμε στα τρία χρόνια και τα οφέλη είναι εμφανή μέχρι σήμερα!

Ήρθε λοιπόν και η σειρά μου να ευχαριστήσω δημοσίως την ομάδα αυτή! 

 

Σας παρουσιάζουμε την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Εύβοιας

12ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2021 «ΘηλάΖΩ…!»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, διοργανώνει τον 12o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

Φέτος, όπως και πέρυσι εξαιτίας των πρωτόγνωρων και δυσμενών συνθηκών που όλοι και όλες βιώνουμε από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας Covid19, ο τρόπος διεξαγωγής των εκδηλώσεων της κάθε ομάδας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην κάθε περιοχή.

Οι ομάδες του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, με αίσθημα ευθύνης, θα δώσουν το παρών και αυτή τη χρονιά, είτε πραγματοποιώντας μια συνάντηση-γιορτή δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων. Το 2010, για πρώτη φορά η πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες, ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή, αυτή του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας.

Η εκδήλωσή μας πλέον αριθμεί 12 χρόνια παρουσίας σε αυτή τη γιορτή με αυτό τον μοναδικό τρόπο ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και υποστήριξης των νέων μητέρων για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Η ομάδα «ΕΥΒΟΙΑ: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας»  που ανήκει στο «Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας», έχει αναλάβει για 10η συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση στην Εύβοια, φέτος για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά, λόγω covid.

Οι εθελόντριες της Εύβοιας, ως μητέρες, συναντήσαμε στην αρχή αρκετές δυσκολίες με τον θηλασμό και η βοήθεια από άλλες ομάδες με μητέρες, μας βοήθησε πολύ για να τις ξεπεράσουμε. Έτσι, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς στην πόλη μας, μια υποστηρικτική ομάδα με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Ο θηλασμός είναι τέχνη που διδάσκεται από γενιά σε γενιά. Και ο σκοπός μας είναι να ξαναγίνει οικεία εικόνα! Στην ομάδα μας μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας σε ό,τι αφορά τη μητρότητα όπως είναι ο τοκετός, η διατροφή του παιδιού, θέματα αγωγής και ό,τι προβληματίζει την καθεμιά ή και τον καθένα. Καθημερινές συζητήσεις μαμάδων στα θέματα που τις απασχολούν στο δύσκολο έργο τους!

Εννιά στις δέκα Ελληνίδες ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, μόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι υποστηρικτικό για να τις βοηθήσει σε αυτήν την επιλογή τους. Ελλιπής υποστήριξη, λανθασμένες αντιλήψεις και εσφαλμένη πληροφόρηση που δέχονται από το περιβάλλον τους μπορούν να τις οδηγήσουν στον αποθηλασμό παρά τη θέλησή τους να συνεχίσουν. Πλέον όμως το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στη νέα μητέρα να ψάξει και να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τον θηλασμό. Η ομάδα μας προσπαθεί να βοηθήσει τη νέα μητέρα να μάθει την τέχνη του θηλασμού, να λύσει τις απορίες της και να την στηρίξει στην όποια επιλογή της. Αγαπάμε το μητρικό θηλασμό και το αποδεικνύουμε εμπράκτως βοηθώντας εγκυούλες και θηλάζουσες μανούλες!!!

Στην ομάδα μας υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μανούλες, και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Ο θηλασμός δε μας κάνει καλύτερες μαμάδες, απλά ο θηλασμός είναι στη φύση μας, είναι Η ΦΥΣΗ μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να μην αφήνουμε κανέναν να πατάει στην άγνοιά μας επί του θέματος και να στερεί το θηλασμό από τα παιδιά μας! Θα πρέπει ο θηλασμός να ξαναγίνει μια φυσική πράξη για τον πολιτισμό μας!

Το διαδίκτυο έχει μπει στο σπίτι σχεδόν κάθε μητέρας και πλέον όλες οι εκπληκτικές αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό δεν θα μπορούσαν παρά να αλλάξουν ξεπερασμένες νοοτροπίες ώστε να επιλέξουν τον μητρικό θηλασμό, τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών τους. Ο  θηλασμός όσο υπάρχει το ανθρώπινο είδος πάντα ήταν είναι και θα είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής των νεογέννητων, των μωρών και των νηπίων. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, εισαγωγή τροφών και συνέχιση του θηλασμού ως τα 2 έτη και από εκεί και πέρα, όσο επιθυμεί η δυάδα μαμάς και παιδιού.

Ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός είναι μία εκδήλωση που γίνεται για 12η χρόνια πανελλαδικά και για 10η χρόνια στην Εύβοια. Τη δράση του αναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια η εθελοντική ομάδα θηλασμού της Εύβοιας, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου θηλασμού. Η εκδήλωση αυτή ως και το 2019 γίνονταν σε δημόσιο χώρο ή μαγαζί και ήταν μια μεγάλη γιορτή με σκοπό την απενοχοποίηση της εικόνας του θηλασμού, η οποία θα έπρεπε να είναι μια εικόνα οικεία προς όλους, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, και την εξοικείωσή μας με το φυσικό! Ο θηλασμός μπορεί να γίνει πολύ διακριτικά οπουδήποτε.

Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου.

Πολλοί ρωτούν….

Γιατί Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός;

Η απάντησή μας…

ΣΚΟΠΟΣ της εκδήλωσης – γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης, μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού.

Σε αυτές τις ομάδες, μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν τη μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο…

Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ.

Γιορτάζουμε γιατί Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ.

Γιορτάζουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες και αντιξοότητες.

Γιορτάζουμε γιατί ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να πραγματώνουμε το φυσικό και αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε…

Γιορτάζουμε γιατί όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για τη γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

Χαλκίδα: οι δια ζώσης δημόσιοι ταυτόχρονοι και η εξέλιξη στην αύξηση των συμμετοχών ανά χρονιά!

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού…

Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!

Η νέα γενιά μητέρων καλείται να ανταπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

Κάθε χρόνο με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!!!

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να είναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Δημόσιου Ταυτόχρονου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της ΔΕΝ είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Διαχειρίστριες Εθελοντικής Ομάδας Θηλασμού Ευβοίας

Βαλαβάνη Αναστασία

Μήτρογλου Μαρία

Σπανού Σοφία

Φαλιέρου Ευαγγελία

Συντονίστρια

Θεοδώρου Ζηνοβία

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *