200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Τιμώντας την εθνική μας επέτειο, και ιδιαίτερα φέτος όπου την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση κατά των Οθωμανών, το elenifourli.com αφιερώνει αυτή τη μέρα στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα..

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους, ήταν οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Μια γυναίκα που παντρεύτηκε δυο φορές και έκανε 6 παιδιά.. έδωσε τα πάντα στην Ελλάδα μας.. και έγινε σύμβολο στον αγώνα κατά των Οθωμανών.

Όταν ήταν 13 χρονών είδε στις Σπέτσες το παιδομάζωμα των αγοριών από τους Τούρκους. Οι σπαρακτικές κραυγές των μανάδων και ο προηγούμενος θάνατος του πατέρα της στη φυλακή λόγω της συμμετοχής του στα Ορλωφικά.. τη γέμισαν με απέραντο μίσος.

Έλαβε αξιόλογη μόρφωση κι έμαθε ξένες γλώσσες, όπως γαλλικά, αγγλικά και τούρκικα, διδάχτηκε μουσική και πιάνο, αλλά όπως έλεγε η ίδια, δεν υπήρξε ποτέ καλή μαθήτρια γιατί το μυαλό της ήταν στραμμένο στην ιδέα της να ελευθερώσει την Ελλάδα από τους Τούρκους.

Η Μπουμπουλίνα προσέφερε την περιουσία της στον αγώνα των Ελλήνων. Κατασκεύασε τρία πολεμικά πλοία.. και η ίδια ως κυβερνήτης στο μεγαλύτερο πλοίο της επανάστασης.. στον Αγαμέμνονα.. πέτυχε σπουδαίες νίκες στη θάλασσα.. αλλά και στη στεριά όπου επέδειξε θάρρος πολλών γενναίων ανδρών..

Αξίζει να σημειωθεί ότι έλαβε μέρος στον αποκλεισμό της Μονεμβασίας, στην πολιορκία και την άλωση του Ναυπλίου και της Τριπόλεως, στην οποία εισήλθε πάνω σε λευκό ίππο και έσωσε τα χαρέμια του Χουρσίτ Πασά από τη μήνη των πολιορκητών.

Αν θα πρέπει κάτι να θυμόμαστε από την Μπουμπουλίνα είναι ότι υπήρξε μια περήφανη καπετάνισσα. Υπήρξε γυναίκα με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Έξυπνη, δραστήρια, καπάτσα, ευαίσθητη, δυναμική, τολμηρή, γενναία.. Η Μπουμπουλίνα ήταν το πρόσωπο της γυναίκας στην ιστορία της Ελλάδας που συμψηφίζει κάθε πόρο της εθνικής μας κληρονομιάς!

Μεταθανάτια έλαβε τον τίτλο του ναυάρχου από τη Ρωσία, πρωτοφανής τιμή για γυναίκα. Το 2018, ήταν η σειρά της πατρίδας της να τήν τιμήσει. Της απονεμήθηκε ο βαθμός του υποναυάρχου επί τιμή, ο Πολεμικός Σταυρός Α ‘ Τάξεως και το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, για « τον απαράμιλλο ηρωισμό της, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος, τα οποία την κατέστησαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων ως Εθνικό ιδεώδες», σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης.

Επιμέλεια: Ιωάννα

Φωτογραφίες: Pinterest (με επεξεργασία), 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

 

You May Also Like