Είναι το όσπριο εκείνο, το οποίο αρέσει στους περισσότερους ακόμη και σε όσους δεν είναι λάτρεις των οσπρίων. Μια από τις νόστιμες πηγές σιδήρου και βιταμινών, η φακή έχει θέση πάντα στο τραπέζι μας. Σήμερα όμως δε θα μιλήσουμε για τις κλασσικές φακές σε σούπα, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε φάει από μικροί αλλά για έναν διαφορετικό και πιο εύκολο τρόπο μαγειρέματος.
Αυτός δεν είναι άλλος από μια σαλάτα με φακές και μυρωδικά, μια συνταγή που μπορεί να γίνει με επιτυχία ακόμα και από εκείνους που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους μαγειρέματα. Η συνταγή είναι απλή και δεν απαιτεί πολλά υλικά, τα περισσότερα από αυτά μάλιστα βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας. Πάμε να την δούμε, λοιπόν…
Σε 1 λίτρο νερού, που έχετε προσθέσει 2 κύβους λαχανικών που έχουν διαλυθεί, προσθέτετε 250 γρ. φακές. Βράζετε τις φακές για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο βαθύ μπόλ. Ψιλοκόβετε δύο ντομάτες, 2 καρότα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδου, και ½ φλιτζάνι άνηθο, φρέσκο δυόσμο και μάραθο. Τα τοποθετείτε και αυτά στο ίδιο μπόλ με τις βραστές φακές. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι όλα τα υλικά.
Η γεύση της σαλάτας δεν μπορείνα απογειωθεί φυσικά αν δεν προσθέσετε και την κατάλληλη dressing. Σε ένα shaker, λοιπόν, ανακατεύετε 50 ml ελαιόλαδο, ½ κ.γ. τσίλι, λίγο μουστάρδα, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. μπαλσάμικο. Xτυπάτε καλά το μίγμα και περιχύνετε τη σαλάτα. Αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα. Τέλος μπορείτε να τρίψετε από πάνω φέτα ή ανθότυρο.
Μπορεί να καταναλωθεί σαν γεύμα μόνη της ή ως συνοδεία σε ψητό κοτόπουλο ή ψάρι. Τα λαχανικά που έχουν προστεθεί στις φακές βοηθούν καλύτερα στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό ενώ η dressing χαρίζει μια μοναδική γεύση. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα γεύμα με γεύση και θρεπτικά συστατικά μαζί. Αυτός είναι και ο καλύτερος συνδυασμός για να απολαμβάνουμε φαγητό χωρίς τύψεις.
Καλή όρεξη!
Ευθαλία Χρήστου