Αν και μιλάμε για δύο χώρες που απέχουν τόσο σε απόσταση όσο και σε κουλτούρα, όσο περίεργο και αν φαίνεται η ιαπωνική και η ελληνική κουζίνα έχουν τα δικά τους κοινά σημεία αναφοράς. Βασικά υλικά όπως το γάλα, η ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά έρχονται ως βασικά συστατικά των ιαπωνικών γλυκών και συνδυάζονται με κάποια ακόμα ιδιαίτερα πρόσθετα για να δώσουν τις πιο ιδιαίτερες παραλλαγές κλασσικών συνταγών. Μια τέτοια θα δούμε και σήμερα.
Πρόκειται για το γνωστό γλυκό crème brulee το οποίο συναντάμε στην Ιαπωνία αρωματισμένο με τσάι. Η συνταγή είναι πολύ απλή.
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τοποθετείστε 300 ml κρέμα γάλακτος, 200 ml γάλα και 10 γρ. μαύρο τσάι και ανακατέψτε με ένα σύρμα τα υλικά. Μόλις το μίγμα πάρει βράση αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετείστε 4 κρόκους αυγών, 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέστε σε αυτό το μίγμα του γάλακτος με το μαύρο τσάι αφού πρώτα το περάσετε από ένα σουρωτήρι για να συγκρατηθεί η σκόνη του τσαγιού. Τοποθετείστε σε 4 μικρά βαθιά μπολ το μίγμα μοιράζοντας το ισόποσα και στη συνέχεια τοποθετείστε τα μπολ σε ένα ταψί το οποίο περιέχει νερό. Ψήστε στο φούρνο για 150ο C για 50 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε τα να κρυώσουν για μισή ώρα. Τέλος πασπαλίστε με ζάχαρη. Το γλυκό σας είναι έτοιμο.
Νόστιμο και ελαφρύ είναι ιδανικό για τους λάτρεις των γλυκών χωρίς τύψεις. Η ιδιαίτερη και η αρωματική του γεύση θα σας δώσει την αίσθηση της ιαπωνικής κουζίνας.
Καλή όρεξη!
Ευθαλία Χρήστου