Θέλεις ιδανικό πρωινό για να ξυπνήσεις όμορφα και να πάρεις δυνάμεις; Τότε σίγουρα ψάχνεις πρωτεΐνη, γεύση και άμυλο.
Η γαλλική κουζίνα φημίζεται για τα υπέροχα πρωινά που μπορεί να σου προσφέρει και όσοι έχουν πάει ένα ταξιδάκι μέχρι την Γαλλία το ξέρουν πάρα πολύ καλά.
Για όσους έχουν πάει λοιπόν θα δώσουμε μια συνταγή να νοσταλγήσετε το Παρίσι, για όσους δεν έχουν πάει, θα δώσουμε μια συνταγή-κίνητρο!
Λέγεται Κροκ Μαντάμ και είναι λαχταριστό, αν και λίγο μπελάς για όσους το μαγειρέψουν!
Τι θα χρειαστείς:
Υλικά:
2 αυγά
Βούτυρο
40 gr αλεύρι
1 κ.γ. μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
200 ml γάλα
4 φέτες ψωμί τοστ
2 φέτες ζαμπόν
100 gr τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Αυγά ποσέ: Σε κατσαρόλα που βράζει σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 4 κουταλιές ξίδι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι σε κόκκους και ένα φύλλο δάφνης. Σε ένα μπολ, που έχουμε ρίξει 5 κουταλιές της σούπας ξίδι, σπάμε τα αυγά. Ανακατεύουμε με σύρμα δημιουργώντας δίνη το νερό που σιγοβράζει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4 δεύτερα και τα βγάζουμε με τρυπιτή κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό.
Μπεσαμέλ: Σε μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι ρίχνουμε 40gr βούτυρο και 40gr αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Συμπληρώνουμε 1 κ.γ μουστάρδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας κάθε φορά. Συμπληρώνουμε αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ έως ότου κάνει τις πρώτες φουσκάλες. Είναι έτοιμη. Τη βάζουμε σε μπολ τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Φέτες τοστ: Σε ζεστό τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο θυμάρι και βάζουμε τις δύο φέτες ψωμί τοστ να ψηθούν.
Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε το ψωμί αλείφουμε μπεσαμέλ σε κάθε φέτα και από πάνω βάζουμε τυρί τριμμένο σε κάθε φέτα. Στις δύο βάζουμε ζαμπόν ρίχνουμε θυμάρι και πιπέρι και τα βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.
Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε πάνω από τη φέτα με το ζαμπόν, τη φέτα με το τυρί. Σερβίρουμε σε πιάτο με ρόκα και στη κορυφή βάζουμε το λαχταριστό μας αυγό ποσέ!
Καλή απόλαυση και καλημέρα!
Κάτια