Μαμαδίστικα κανελόνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών είναι τα μακαρόνια με κιμά. Εμείς, προτιμάμε τις πένες με κιμά και μάλιστα χωρίς τυρί… Το φαγητό που μοιάζει αρκετά αλλά είναι σαφώς πιο κοπιαστικό είναι τα κανελόνια. Είχα καιρό να βρω λίγο παραπάνω χρόνο ν’ αφιερώσω στην κουζίνα, κι έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο που μείναμε σπίτι λόγω της κακοκαιρίας, έκανα δηλώσεις στην οικογένεια: “Θα φτιάξω κανελόνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας!”. Η οικογένεια ενθουσιάστηκε, με χειροκρότησε πριν καν ξεκινήσω και έστρωσε το καλό τραπεζομάντηλο περιμένοντας καρτερικά το δημιούργημά μου!

Ο μικρός είχε απορίες, τι είναι τα κανελόνια, αν έχει ξαναφάει, αν είναι σίγουρα ζυμαρικά και άλλα τέτοια, καθώς τώρα τελευταία έχει γίνει λίγο παράξενος στα γούστα του. Τον διαβεβαίωσα πως είναι μία παραλλαγή του αγαπημένου του φαγητού (μακαρόνια με κιμά) και φρόντισα να κρατήσω λίγο κιμά στην άκρη για να μη μείνει νηστικός (κλασική Ελληνίδα μάνα).

Υλικά συνταγής

1 κουτί κανελόνια

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

100 ml κρασί κόκκινο

2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες και τριμμένες (ή στο multi)

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, κύβο λαχανικών (προαιρετικά)

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας , ένα ποτήρι χυμό ντομάτας, μισό ποτήρι ζεστό νερό

τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (γραβιέρα, gouda, παρμεζάνα)

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τον κιμά: σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας για λίγα λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά ανακατεύοντας. Έπειτα προσθέτουμε τις 2 αποφλοιωμένες ντομάτες που έχουμε τρίψει (ή λιώσει στο multi), χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό μας για περίπου 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε να πυρίμαχο σκεύος (για σουφλέ), το λαδώνουμε και τοποθετούμε τα κανελόνια κολλητά και ομοιόμορφα αφού τα γεμίσουμε πρώτα με τον κιμά.

Επειδή το φαγητό αυτό είναι αρκετά χρονοβόρο και μπελάς, θέλει υπομονή και προσοχή να μην καείτε κατά το γέμισμα. Εγώ, που είμαι λίγο ανυπόμονη στην κουζίνα και θέλω να τελειώνω, συνήθως βγαίνω με εγκαύματα από αυτή τη διαδικασία. Καλό θα ήταν λοιπόν, να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και να αφήσετε τον κιμά να κρυώσει αρκετά πριν γεμίσετε τα κανελόνια σας, εκτός και αν έχετε βρει τρόπο να μην καίγεστε τον οποίο θα ήθελα να μάθω κι εγώ!

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε τον πελτέ, το ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και 2-3 λεπτά αργότερα προσθέτουμε και το χυμό ντομάτας. Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε περίπου 15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Αφού τοποθετήσουμε τα κανελόνια μας στο σκεύος, τα πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί (εμείς βάλαμε και τα 3 είδη τυριών που σας έγραψα παραπάνω). Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας (να καλυφθούν τα κανελόνια μας) και το υπόλοιπο τυρί και σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για μισή ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10 με 15 λεπτά, παρακολουθώντας να μην τα κάψουμε.

Οι κριτικές ήταν πολύ θετικές, τα πιάτα μας γέμισαν δύο φορές, ενώ ο μικρός έφαγε λίγο για να μη με προσβάλει και ρώτησε: “μαμά μήπως να μου φτιάξεις πένες με κιμά που μου αρέσουν σίγουρα;”!!!

Σας το προτείνω λοιπόν, αν έχετε λίγο χρόνο και σίγουρα θα απολαύσετε ένα κλασικό μαμαδίστικο φαγητό για τους λάτρεις των ζυμαρικών στο φούρνο και του κιμά!

Καλή όρεξη από εμάς!

You May Also Like