Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Στο παρελθόν έχουμε φιλοξενήσει δημιουργίες της φίλης μου Μίνας εδώ στο Blog. Πριν λίγες μέρες της ζήτησα κάτι πασχαλινό… Εκείνη με χαρά ανταποκρίθηκε και μας παρουσιάζει τα πασχαλινά κουλουράκια της από την Κρήτη!
Η αλήθεια είναι ότι τα αφράτα τσουρέκια και τα μυρωδάτα κουλουράκια δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της πιο σημαντικής γιορτής της ελληνικής παράδοσης! Μάλιστα, λέγεται ότι το “πλέξιμο” των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών απομακρύνει τα “κακά πνεύματα” από τα σπίτια.
Επίσης, λέγεται ότι η ζύμη συμβολίζει την αναγέννηση καθώς “ζωντανεύει”, παίρνει σχήμα και “ζωή” όπως μεταμορφώνεται με το ψήσιμο σε τσουρέκι!
Εμείς σήμερα, με τη βοήθεια της Μίνας, συνδυάζουμε πασχαλινά έθιμα – παραδόσεις με την αξεπέραστη κρητική κουζίνα, μία από τις αρχαιότερες και πιο εύγεστες κουζίνες στον κόσμο!
Πασχαλινά κουλουράκια από την Κρήτη

- Ανακατεύουμε με μίξερ βούτυρο, ζάχαρη και αυγά.
- Προσθέτουμε γάλα, πορτοκάλι, σόδα και ξύσματα.
- Τέλος, βάζουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ωραία βουτυρένια απαλή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, μικρά, γιατί φουσκώνουν αρκετά και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα αλείφουμε με τον κρόκο.
- Ψήνουμε στον αέρα 150° μέχρι να πάρουν χρώμα.

