Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Αχ… καλοκαιράκι, θάλασσα, μπανάκια, ζέστη, φαϊ, μπύρα! Τελείωσε, αυτή είναι η ιδανική εικόνα που έχουμε στο μυαλό και σε συνδυασμό με κορυφαία ελληνική ταβέρνα, τα πράγματα γίνονται μαγικά! Πόσο εύκολο όμως είναι το να βρεις απλό, νόστιμο και ουσιαστικό φαγητό;
Μπορεί πολλοί εστιάτορες να μην έχουν τη διάθεση να εκπαιδεύσουν το κοινό, όμως ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής έχει λόγο. Κανείς δε θέλει να κουράσει το μυαλό του λύνοντας εξισώσεις για το πού θα φάει κεφτέδες και χωριάτικη, όμως είναι οι μικρές αποφάσεις που καθορίζουν τελικά το ποιοι είμαστε και τι τρώμε.
Ομολογουμένως, δεν βρίσκεις ντόπια υλικά και ελληνικές συνταγές, επικρατεί η κλασική τηγανητή πατάτα και η χοιρινή μπριζόλα. Να μην κάνω λόγο για ορισμένους σεφ που μετατρέπουν το χταπόδι σε… μους, τα παραδοσιακά φαγητά σε συνδυασμό με… φρούτα, τον ανανία μου μέσα! (σ.σ. Κωνσταντίνου και Ελένης.) Δεν ζητά πολλά ο Έλληνας αλλά και ο τουρίστας: λαχανικά περιβολίσια, ντόπιο τυρί, μία πίτα που η ιστορία της κρατάει χρόνια, κι ας είναι απλή με φτωχά υλικά, μία συνταγή του τόπου όπου βρίσκεσαι!
Και καθώς οι νεότεροι μάγειρες καταπιάνονται ξανά με παραδοσιακές συνταγές, ανοίγουν φύλλο για πίτες και αναβιώνουν συνταγές…. γιαγιαδίστικες, οι περισσότερες ταβέρνες χάνουν την αυθεντικότητά τους, κινούνται αποκλειστικά τουριστικά, δε δίνουν ουσιαστική βάση στις πρώτες ύλες και μπερδεύουν τα μενού τους με πρόσκαιρες τάσεις.
Να μην αγγίξουμε και το θέμα του ψησίματος, αμαρτωλή ιστορία! Ο ξυλόφουρνος και η ψησταριά ενώ θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, βλέπουμε φούρνους μικροκυμάτων στις ταβέρνες!
Σε ένα χαλαρό περιβάλλον, ο μόνος κανόνας θα έπρεπε να είναι το καλό φαγητό. Τα λίγα πράγματα και καλά, η ανάδειξη των τοπικών συνταγών, η τελειοποίηση της απλότητας, όπως μια άψογη χωριάτικη. Η αναγέννηση της ρετσίνας, να αφήνει πίσω της τα κακώς κείμενα που τη συνόδευαν για πολλά χρόνια, είναι κάτι που θα έπρεπε να δούμε.
Κακά τα ψέματα, όταν βρίσκεσαι γύρω από ένα τραπέζι, είναι απόλαυση να μπορείς να επικοινωνήσεις με αυτούς που το μοιράζεσαι, να χαλαρώσεις, να ευχαριστηθείς. ‘Όταν επιλέγεις μια ταβέρνα, είναι γιατί αναζητάς κάτι αυθεντικό, παραδοσιακό, χαλαρό…
Φωτό: Gabriella Clare Marino, Despina Galani, Kamala Bright, Kukuvajia Feinkost (unsplash.com)