Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Επιτέλους κρύωσε ο καιρός και όπως αλλάξαμε τα ρούχα στην ντουλάπα, έτσι θα πρέπει να αλλάξουμε και ορισμένες διατροφικές μας συνήθειες. Βλέπετε, αλλαγή καιρού, αλλαγή μενού! Κάνουμε πέρα τις δροσερές σαλάτες και τα λαχταριστά φρούτα (μιας και έφαγα και πολλά ας πούμε) και πάμε σε πιο ζεστά και «χουχουλιάρικα» γεύματα! Πίτες, ψητό κρέας, ζεστή σοκολάτα, αφράτα κέικ, δεν θα πω όχι αλλά ας δούμε και μερικές ιδέες από το Loveyourself για το πώς θα φτιάξεις τα πιο υγιεινά ζεστά γεύματα αυτό το φθινόπωρο.
Ψήσε λαχανικά
Το πρώτο ταψί με ψητά λαχανικά που θα βγει από τον φούρνο είναι η «εναρκτήρια τελετή» του φθινοπώρου. Διάλεξε τα λαχανικά της επιλογής σου, ιδανικά φρέσκα, κόψε τα σε κομμάτια και τοποθέτησε τα στη λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να βάλεις λάδι ή κάποιο μπαχαρικό, μόνο λίγο αλάτι είναι αρκετό. Ψήσε για μερικά λεπτά στο φούρνο μέχρι να τα δεις να ροδίσουν. Έτσι θα έχεις το πιο λαχταριστό σνακ ή συνοδευτικό για το φθινόπωρο. Το δικό μου προσωπικό αγαπημένο είναι ένα μπολ με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών παρέα με την αγαπημένη μου σειρά.
Χρησιμοποίησε το γουόκ
Το γουόκ είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τη δημιουργία γρήγορων, υγιεινών γευμάτων χάρη στο σχήμα του και τον τρόπο με τον οποίο άγει τη θερμότητα. Μπορείς εύκολα να μαγειρέψεις όλα τα φθινοπωρινά προϊόντα που λαχταράς μέσα σε λίγα λεπτά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να διασφαλίσεις ότι το τηγάνι σου είναι καυτό και ότι χρησιμοποιείς λάδι με υψηλό σημείο καπνού, το λάδι αβοκάντο είναι ένα από αυτά. Θα χρειαστείς περίπου μια έως δύο κουταλιές της σούπας λάδι και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις καμπυλωτές πλευρές για να βοηθήσεις να μετακινήσεις και να αναποδογυρίσεις το φαγητό, μαγειρεύοντας το από όλες τις πλευρές.
Μην ξεχνάς να κόβεις τα προϊόντα σε κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους, ώστε να μαγειρεύονται όλα με τον ίδιο περίπου ρυθμό. Ενώ αν μαγειρεύεις για πολλά άτομα, μην υπερφορτώσεις το γουόκ σου. Το πολύ φαγητό θα κάνει το μαγείρεμα αναποτελεσματικό και θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος.
Εκμεταλλεύσου το χθεσινό φαγητό
Το χθεσινοβραδινό φαγητό είναι νόστιμο και την επόμενη μέρα. Δεν χρειάζεται να κάνεις περισσότερη δουλειά. Μια εξαιρετική στρατηγική είναι να αποθηκεύεις τα συστατικά του γεύματος ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν φτιάχνεις μακαρόνια με κιμά αποθήκευσε τα μακαρόνια σε διαφορετικό τάπερ από τον κιμά. Αυτή η απλή στρατηγική διευκολύνει τη δημιουργία άλλων γευμάτων από τα ίδια συστατικά.
Γέμισε το ντουλάπι σου
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκαθαρίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου. Εντόπισε τα είδη που πρόκειται να λήξουν και βάλε τα κάπου που θα τα έχεις εύκαιρα, για να δημιουργήσεις τις ζεστές φθινοπωρινές γεύσεις με λίγη προσπάθεια. Βρες όλα τα μπαχαρικά που είχες ξεχάσει τους ζεστούς μήνες και πρόσθεσε τα στα φαγητά σου και να ροφήματα σου. Άλλωστε τι πιο φθινοπωρινό από την κανέλα, η οποία βοηθάει στη διατήρηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μην ξεχνάς τις σούπες
Κολοκυθόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, είναι μόνο μερικές ιδέες που θα σε κρατήσουν ζεστή κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα μείνεις χορτάτη για ώρες ενώ παράλληλα θα βοηθήσεις την ενυδάτωση, η οποία τους κρύους μήνες ίσως να είναι πιο δύσκολη.
Φωτό: Kevin McCutcheon, Jason Briskoe, Nadine Primeau, Conscious Design (unsplash.com)