Φυτική πρωτεΐνη για υγιεινή γήρανση

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη, ιδίως από φυτικές πηγές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και να διατηρούν καλύτερη υγεία καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με έρευνα του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition στις 17 Ιανουαρίου.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές παρατήρησαν λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, καθώς και καλύτερη γνωστική ικανότητα και ψυχική υγεία σε αυτές που επέλεγαν περισσότερη πρωτεΐνη από φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια και ζυμαρικά. Τα ευρήματα προέκυψαν από τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών του Χάρβαρντ, και υπογραμμίζουν τη σημασία της φυτικής πρωτεΐνης στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητής, Andres Ardisson Korat, “Η πρωτεΐνη στη μέση ηλικία συνδέεται με την προαγωγή της καλής υγείας”, με την προέλευση της πρωτεΐνης να παίζει επίσης ρόλο, καθώς η φυτική πρωτεΐνη φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με καλύτερη υγεία και επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της φυτικής πρωτεΐνης για μια υγιεινή γήρανση, με τις γυναίκες που προτιμούν φυτικές πηγές να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για υγιή γήρανση.

 

Φωτό: Ravi Patel, Nadine, Adam (unsplash.com)

You May Also Like