Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, οι συνταγές για νηστίσιμα πιάτα, δίνουν και παίρνουν! Ανακάλυψα όμως μια υπέροχη συνταγή με πρωταγωνίστρια την απλή πλην τίμια φασολάδα! Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, μοιράζεται τη δική του συνταγή για αχνιστή και πεντανόστιμη φασολάδα, μια από τις πρωταγωνίστριες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, δίνοντάς της έξτρα άρωμα με πορτοκάλι.
Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 έως 8 μερίδες φασολάδα
Μισό κιλό φασόλια μέτρια
6-7 ποτήρια νερό
200 γραμμάρια καρότα
200 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
100 γραμμάρια σέλινο
100 γραμμάρια φλούδα πορτοκάλι
5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
Μία πατάτα περίπου 50 γραμμάρια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
1 κόκκινη πιπεριά
Οδηγίες
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού, που δίνει άρωμα στην φασολάδα.
Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα (αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα). Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο χυλωμένη θέλουμε την φασολάδα, ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος.
Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού χωρίς το ζουμί ανά μερίδα. Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.
Extra tip
Για να μην σας προκαλέσει η φασολάδα φουσκώματα και αέρια, δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια για μία μέρα, να τα μαγειρέψετε την επόμενη και να τα καταναλώσετε την τρίτη.
Φωτό: Tijana, P.O. sitiveNegative, Christina Pumpf, Gareth (unsplash.com)