Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Ένεκα των ημερών είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν τα θαλασσινά είναι φρέσκα ή αποψυγμένα, για την ασφάλεια και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Ορισμένοι τρόποι να διακρίνουμε αν τα θαλασσινά είναι φρέσκα ή αποψυγμένα είναι οι εξής:
Μυρωδιά: Τα φρέσκα θαλασσινά θα έχουν ένα θαλασσινό άρωμα, αλλά δε θα είναι έντονο ή δυσάρεστο. Αν αντιληφθείτε έντονη ή άνευρή μυρωδιά, είναι πιθανό να μην είναι φρέσκα.
Εμφάνιση: Οι φρέσκες γαρίδες, μύδια, καλαμαριού, κ.λπ., θα έχουν ζωηρά χρώματα και σφιχτή υφή. Αντίθετα, τα αποψυγμένα θαλασσινά μπορεί να φαίνονται πιο ανοιχτά στο χρώμα και να έχουν λιγότερη φρεσκάδα.
Τριβή: Εάν τρίψετε ελαφρά το περίβλημα των θαλασσινών, το δέρμα πρέπει να είναι ελαφρώς λείο και υγρό. Αν είναι θαμπό ή κολλώδες, μπορεί να υποδεικνύει ότι δεν είναι φρέσκα.
Μάτια: Εάν τα θαλασσινά έχουν μάτια, πρέπει να είναι φωτεινά και καθαρά, χωρίς καμία ένδειξη θαμπών ή διακλαδωμένων ματιών.
Πάντα είναι καλό να αγοράζετε θαλασσινά από αξιόπιστους προμηθευτές και να τα παρασκευάζετε όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την αγορά, προκειμένου να διασφαλίσετε τη φρεσκάδα και την ασφάλειά τους.
Φωτό: Jacques, Mae Mu, Design4business, Julien (unsplash.com)