Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Το must της Καθαράς Δευτέρας!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Ό,τι και αν κάνετε το Τριήμερο των Αποκριών, το σίγουρο είναι πως την Δευτέρα θα φάτε ντολμαδάκια, θαλασσινά και χαλβά, γιατί έτσι πρέπει και φυσικά μας αξίζει.

Αν θέλεις να έχεις έτοιμα τα Σαρακοστιανά σου από το Σαββατοκύριακο, σου παραδίδουμε υπέροχη συνταγή για ντολμαδάκια που θα σε κάνουν να τα λατρέψεις πραγματικα!

Λίγος κόπος, λίγος χρόνος και όλα θα είναι τέλεια και έτοιμα!

Πάμε να δούμξε τι θα χρειαστείς!

Υλικά:

1 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι

1 λεμόνι χυμό

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά ψιλοκομμένα

2 φλ. τσαγιού νερό

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

8 κλωνάρια δυόσμου μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 βάζο αμπελόφυλλα 300 γρ. ή 40 φρέσκα

Αλατοπίπερο

Γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε μπολ βάζουμε το ρύζι με το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίζουν.

Ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίχνουμε τον δυόσμο τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα φύλλο το απλώνουμε πάνω σε πιάτο με τη λεία επιφάνεια προς τα κάτω.

Με 1 κουταλάκι βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και ρολλάρουμε για να κλείσει το ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας λίγα κλαδάκια δυόσμου, καλύπτουμε με λίγα αμπελόφυλλα και βάζουμε τα τυλιχτάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε ομόκεντρους κύκλους σε στρώσεις. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό.

Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο για να μην διαλυθούν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40′ περίπου.

Καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή!!

You May Also Like