Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Αν αποφασίζετε να επαναχρησιμοποιήσετε το ίδιο λάδι για το τηγάνισμα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία σας, καθώς μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο.
Το επαναλαμβανόμενο τηγάνισμα τροφίμων σε ζεστό λάδι έχει συσχετιστεί με πολλές μεταβολικές διαταραχές και αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν το λάδι χρησιμοποιείται επανειλημμένα, όπως συχνά συμβαίνει σε νοικοκυριά και εστιατόρια.
Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου εστίασε στις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε αυτήν την πρακτική. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ομάδες αρουραίων τρέφονταν με τροφή εμπλουτισμένη με επαναχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν το επαναχρησιμοποιημένο λάδι εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ τους, καθώς και βλάβη στο παχύ έντερο. Αυτό οδήγησε σε αλλαγές στις τοξίνες που εκκρίνονταν από τα βακτήρια στο έντερο τους, με πιθανές επιπτώσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων και τη μεταφορά προστατευτικών οξέων στον εγκέφαλό τους.
Αυτά τα ευρήματα, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (Discover BMB), υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της επαναχρησιμοποίησης του λαδιού στην υγεία, καθώς και τον πιθανό ρόλο του στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.
Φωτό: Cassiano Barlatta, Wine Dharma, Daria, Edgar (unsplash.com)