Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Την προηγούμενη εβδομάδα προσεγγίσαμε το θέμα της οικονομικής διατροφής και πώς μπορούμε να την πετύχουμε, χωρίς να στερηθούμε σε ποιότητα, ποσότητα και γεύση.
Με απλές συμβουλές οι οποίες, όταν εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας, μπορούν να κάνουν αξιοσημείωτη διαφορά στην τσέπη μας:
Οικονομική διατροφή και πώς θα την πετύχουμε (1ο μέρος) | elenifourli.com
Συνεχίζουμε με το 2ο μέρος και αναμένουμε και τη δική σας εμπειρία και προτάσεις!
7. Δεν πετάμε φαγητό
Ιστορίες της παιδικής μας ηλικίας: όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας να λένε ότι είναι ντροπή ή αμαρτία να πετάμε το φαγητό. Και ήταν νόμος για κάθε σπίτι, μιας και δεν υπήρχε η αφθονία της σημερινής εποχής.

Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει και τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια! Κι επειδή πλέον το φαγητό είναι ακριβό, στα σκουπίδια καταλήγουν τελικά τα χρήματά μας.
Ένας τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα και μην υποπέσουμε σε αμαρτίες (!) είναι να αξιοποιούμε τα περισσεύματα τροφών και γευμάτων. Τίποτα δεν πάει χαμένο και σίγουρα αξίζει και ξεχωριστό άρθρο σε αυτή τη διαδικασία.
Μερικά παραδείγματα μόνο:

Ζυμαρικά και όσπρια κάνουν υπέροχες κρύες σαλάτες. Το ψητό κρέας κάνει τέλεια γέμιση σε πίτες και σάντουιτς. Τα λαχανικά κάνουν ζωμό λαχανικών και γρήγορες ομελέτες. Τα ώριμα φρούτα κάνουν χυμούς, κέικ, τηγανίτες, κομπόστες, μαρμελάδες. Το μπαγιάτικο ψωμί κάνει κεφτεδάκια. Και πολλά άλλα!
8. Καλλιεργούμε τα δικά μας τρόφιμα
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ιδιοπαράγουν φρούτα και λαχανικά στον κήπο, στην αυλή τους ή στη βεράντα τους. Αν έχετε ήδη τη μανταρινιά και τη λεμονιά στην αυλή σας, μια ροδιά στο περιβόλι του παππού και φρέσκα αγγουράκια από τον κήπο της θείας (true story), τότε καταλαβαίνετε τη διαφορά του ποιοτικού, θρεπτικού, σπιτικού, πεντανόστιμου φρούτου / λαχανικού.

Ακόμα και αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, δέσμευση, δεν έχετε χρόνο, χώρο ή (γεωργικές) γνώσεις, το να έχουμε όλοι μας γλαστράκια με βότανα και βασικά μυρωδικά στο παράθυρο της κουζίνας μας, είναι μια αρχή και μια προσθήκη νοστιμιάς στο πιάτο μας.
Εννοείται πως είναι και εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς και ευκολία!
9. Ψωνίζουμε τρόφιμα με γεμάτο στομάχι
Σημαντική συμβουλή: Κατανάλωσε κάποιο σνακ οπωσδήποτε πριν πας για ψώνια! Κοινώς, πρέπει να ψωνίζουμε τρόφιμα όντας χορτάτοι.
Αμερικανική έρευνα* (link-πηγή στο τέλος του κειμένου) έχει υποστηρίξει ότι ένας πεινασμένος καταναλωτής ενδέχεται να ξοδέψει έως και 60% παραπάνω κατά τις αγορές του, συγκριτικά με το ποσό που θα ξόδευε χορτάτος, αγοράζοντας περισσότερα προϊόντα, ακόμη και μη βρώσιμα.

Σίγουρα λοιπόν, το να επισκεφθούμε το σουπερμάρκετ ή το παντοπωλείο και το μανάβικο, με άδειο στομάχι κάνει κακό στην τσέπη! Ομοίως βέβαια και αν αποφασίσουμε αμέσως μετά να πάμε σε κάποιο εμπορικό κέντρο, αυξάνεται η πιθανότητα να το μετανιώσουμε αργότερα.
10. Φτιάχνουμε τα ροφήματά μας στο σπίτι
Πολλοί από εμάς είμαστε ελαφρώς καλομαθημένοι και θέλουμε να παίρνουμε το καφεδάκι μας ή το χυμό μας απ’ έξω. Μια χαρά συνήθεια είναι αυτή και καλά κάνετε. Αν όμως έχετε αποφασίσει να τρώτε και να πίνετε πιο οικονομικά, τότε πρέπει να σκεφθείτε να φτιάχνετε τον καφέ, το τσάι, το χυμό και γενικά το ρόφημα που σας αρέσει, στο σπίτι.

Ένας καφές στο χέρι, 3-4 φορές την εβδομάδα, με μέση τιμή 2 ευρώ, είναι ετήσιο κόστος περίπου 330 €. Όχι ότι ο καφές στο σπίτι δεν έχει κόστος, αλλά σίγουρα δεν έχει 2 € /καφές. Επίσης, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον όταν παίρνουμε το ποτήρι μας από το σπίτι αντί να δημιουργούμε απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται.
11. Ενεργειακή απόδοση στο μαγείρεμα
Οι φούρνοι μικροκυμάτων και οι χύτρες ταχύτητας είναι συνήθως οι πιο αποδοτικοί ενεργειακά τρόποι μαγειρέματος, επομένως μπορούν να μας εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας.

Όταν χρησιμοποιούμε φούρνο φροντίζουμε να τον γεμίζουμε, δηλαδή να μην ψήνουμε για 1 ώρα μόνο μία μπριζόλα. Δοκιμάζουμε να σβήσουμε το φούρνο πέντε με δέκα λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, καθώς το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται στην υπάρχουσα θερμότητα του φούρνου. Το ίδιο ισχύει και για τις εστίες.
Επιπλέον ιδέες εξοικονόμησης ενέργειας:
Bράζουμε νερό γρηγορότερα σε έναν βραστήρα και το ρίχνουμε έπειτα στην κατσαρόλα για να μαγειρέψουμε.
Αντί να ξανά-ζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό, μπορούμε να το βγάζουμε από το ψυγείο νωρίτερα, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ειδικά το καλοκαίρι αυτή η μέθοδος πετυχαίνει καλά!
Ξεπαγώνουμε φυσικά τα τρόφιμα αντί κάνοντας χρήση ηλεκτρικής συσκευής.
*Research shows that shopping while hungry makes people buy more than just food (phys.org)