Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Δεν ξέρω αν έτυχε να περάσετε έξω από το σινεμά της πόλης μας αυτές τις μέρες… Ουρές μεγάλων και μικρών περίμεναν υπομονετικά από νωρίς για ένα εισιτήριο της ταινίας “Τα μυαλά που κουβαλάς 2” (Inside Out 2).
Αν και καλοκαίρι, το σινεμά μας ήταν ασφυκτικά γεμάτο όλες τις μέρες προβολής της ταινίας και όλοι μιλούσαν γι’ αυτήν! Και όπως είναι λογικό, ο μικρός μου (που δεν είναι πια και τόσο μικρός), είχε δει το trailer και μας είχε βάλει να ορκιστούμε ότι θα βάλουμε ακόμη και μέσον για ένα εισιτήριο!
Μέσα από την ταινία γνωρίζουμε τα συναισθήματα ενός νεαρού κοριτσιού καθώς προσπαθούν να το βοηθήσουν να ωριμάσει και να ανταπεξέλθει τις προκλήσεις της εφηβείας. Εξαιρετική υπόθεση – πλοκή για παιδική ταινία, θα σκεφτεί κάποιος και σωστά! Ειδικά αν έχετε δει με τα παιδάκια σας την πρώτη ταινία σίγουρα έχετε την περιέργεια για τη συνέχεια!

Κι όμως η ταινία μπορεί να μιλήσει άνετα στην ψυχή και στο μυαλό ενός ενήλικα! Είτε είναι γονέας είτε όχι, δεν έχει καμία σημασία, τα μηνύματα και τα “μαθήματα” είναι πολυάριθμα!
Διακεκριμένοι ψυχολόγοι εργάστηκαν ως επιστημονικοί σύμβουλοι για την ταινία. Για να σηματοδοτήσουν και να ενισχύσουν την κυκλοφορία της, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας πραγματικές έρευνες και μελέτες που υποστηρίζουν το περιεχόμενο της ταινίας και τα διδάγματα.
Κάθε συναίσθημα έχει το σκοπό του
Εάν δεν έχετε δει ακόμα την ταινία, μην ανησυχείτε καθώς αυτό το κείμενο δεν περιέχει spoilers.
Στην ταινία ακολουθούμε την πορεία της 12χρονης Ράιλι προς την εφηβεία και την ένταξή της στην ομάδα χόκεϊ επί πάγου. Τα απλά-οικεία συναισθήματα που ξέραμε από την πρώτη ταινία (χαρά, λύπη, θυμός) συνδυάζονται με τα πιο σύνθετα συναισθήματα της εφηβείας, όπως η ντροπή (κρύβεται στην κουκούλα της), η ανία ή βαρεμάρα (ξάπλα στον καναπέ κοιτάζοντας το κινητό) και το πιο κρίσιμο και σε μόνιμη υπερδιέγερση συναίσθημα η “Ανησυχία” (το άγχος δηλαδή.)

Καθώς οι απαιτήσεις του αθλήματος και της ομάδας αυξάνονται, η ανησυχία αρχίζει να κυριεύει τον εγκέφαλο της Ράιλι, παρά τις φρενήρεις προσπάθειες της χαράς να απωθήσει τα αρνητικά συναισθήματα σε έναν μακρινό σωρό σκουπιδιών στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.
Τα πολύχρωμα γραφικά της ταινίας την κάνουν το όλο θέμα εξαιρετικά προσιτό και φιλικό προς τα παιδιά. Αλλά η δράση των κινουμένων σχεδίων αποτυπώνει κάτι πολύ αληθινό σχετικά με το ποιοι από εμάς διαχειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα: προσπαθούμε να τα απωθήσουμε ή να τα αγνοήσουμε.

Η Ράιλι τελικά βρίσκει το δρόμο της προς το τέλος της ταινίας, όταν όλα τα συναισθήματά της βρίσκουν έναν συνειδητό ρόλο να παίξουν. Κάτι που ισχύει όχι μόνο για τα έφηβα καρτούν, αλλά και για τους ενήλικες στην πραγματική ζωή, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ταινίας.
«Όλα τα συναισθήματα έχουν τον σκοπό τους», εξήγησε στο Greater Good Magazine ο συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας Dachner Keltner:
Το άγχος, για παράδειγμα, συχνά είναι δυσάρεστο και μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αλλά σε λογικές δόσεις, σύμφωνα με έρευνες, το άγχος μας βοηθά να είμαστε προσεκτικοί, να θυμόμαστε λεπτομέρειες και να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Μερικοί ψυχολόγοι (ακόμα και ηθοποιοί του Χόλιγουντ) ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι ακόμη και προσωπική και επαγγελματική υπερδύναμη αν διοχετευθεί σωστά.
“Το άγχος βελτιώνει την εστίασή μας στις λεπτομέρειες. Μας κάνει να αναμένουμε τι μπορεί να πάει στραβά”, λέει στο Greater Good ο Mac Brackett, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Yale και σύμβουλος για την ταινία.

Ποιο είναι το πρώτο μεγάλο, μάθημα για ενήλικες από την ταινία;
Ο επαναπροσδιορισμός των δύσκολων συναισθημάτων ως εργαλεία για την επίτευξη ισορροπίας με όλα τα άλλα συναισθήματα, θα μας επιτρέψει να πάμε πολύ πιο μακριά στη ζωή από το να προσπαθούμε να καταπιέσουμε ή να διώξουμε τα συναισθήματα που δεν μας αρέσουν.

Από το website της Disney για την ταινία στα ελληνικά διαβάζουμε την παρακάτω περιγραφή:
Η νέα ταινία της Disney και της Pixar “Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2” επιστρέφει στο μυαλό της Ράιλι, που μόλις μπήκε στην εφηβεία, τη στιγμή που το κέντρο ελέγχου κατεδαφίζεται ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κάτι εντελώς απροσδόκητο: τα νέα Συναισθήματα! Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, που εδώ και καιρό εκτελούν μια επιτυχημένη από κάθε άποψη λειτουργία, τα χάνουν όταν εμφανίζεται η Ανησυχία. Και φαίνεται ότι δεν είναι μόνη. Φέρνει μαζί της την Ντροπή, τη Ζήλια και την Ανία.
Πηγές, πληροφορίες, φωτογραφίες:
Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2 Ταινία | Disney
Αρχείο:Poster.jpg – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Wikimedia commons & screenshots από το trailer στο YouTube.