Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το αλάτι δεν βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα που μαγειρεύουμε ή προσθέτουμε εμείς στο τραπέζι, αλλά κρύβεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα. Το υψηλό νάτριο στη διατροφή σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση υπέρτασης, καρδιοπάθειας και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γιατί να μειώσετε το αλάτι;
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας σημαντικά, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η καλή είδηση είναι ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει σταδιακά, χωρίς να αλλάξετε δραστικά τη γεύση των φαγητών σας. Μάλιστα, οι γευστικοί κάλυκες προσαρμόζονται εύκολα σε μικρότερες ποσότητες αλατιού, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε το φαγητό με λιγότερο νάτριο χωρίς να αισθάνεστε τη διαφορά.
Ας δούμε τέσσερις εύκολους τρόπους για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας χωρίς κόπο.
Περιορίστε τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα
Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε δεν προέρχεται από το αλάτι που προσθέτουμε εμείς, αλλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε, όπως τα έτοιμα γεύματα, οι πίτσες, τα σνακ και τα αλλαντικά. Αν μειώσετε την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, θα κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση της πρόσληψης νατρίου. Προσπαθήστε να προτιμάτε φρέσκα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα και άπαχο κρέας, τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων
Οι ετικέτες των τροφίμων είναι πολύτιμο εργαλείο για να ελέγξετε πόσο αλάτι περιέχει το κάθε προϊόν. Αναζητήστε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή επιλέξτε προϊόντα που αναγράφουν «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς προσθήκη αλατιού». Προσπαθήστε να επιλέγετε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης νατρίου ανά μερίδα.
Μαγειρέψτε με λιγότερο αλάτι και εναλλακτικά μπαχαρικά
Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, μειώστε σταδιακά την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε. Αρχικά, μπορείτε να μειώσετε το αλάτι κατά το μισό και στη συνέχεια να το μειώνετε περαιτέρω, επιτρέποντας στους γευστικούς κάλυκες να προσαρμοστούν σταδιακά. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά, βότανα και άλλες φυσικές γεύσεις για να ενισχύσετε το φαγητό σας. Το σκόρδο, το πιπέρι, η ρίγανη, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού είναι εξαιρετικές επιλογές για να δώσετε γεύση χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον αλάτι.

Μειώστε το αλάτι στα φαγητά έξω
Όταν τρώτε έξω ή παραγγέλνετε φαγητό, ζητήστε να σας βάλουν λιγότερο ή καθόλου αλάτι. Στις σαλάτες, τις σούπες και τα κύρια πιάτα, το επιπλέον αλάτι μπορεί να προστεθεί χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Επίσης, αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι στο τραπέζι, ειδικά αν το φαγητό έχει ήδη αλμυρή γεύση. Τα τηγανητά φαγητά, όπως οι πατάτες, μπορούν να σερβιριστούν χωρίς αλάτι, διατηρώντας τη γεύση τους.
Πόσο αλάτι είναι αρκετό;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για τους ενήλικες είναι περίπου 2.300 mg, που αντιστοιχούν σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο. Μειώνοντας σταδιακά την πρόσληψη αλατιού, θα δείτε θετικές αλλαγές στην υγεία σας, ειδικά αν είστε σε κίνδυνο για υπέρταση ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η σταδιακή μείωση του αλατιού στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία χωρίς να σας στερεί γεύση και απόλαυση στο φαγητό. Μειώνοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, διαβάζοντας τις ετικέτες, μαγειρεύοντας με φυσικά αρωματικά και προσέχοντας τις επιλογές σας όταν τρώτε έξω, μπορείτε να μειώσετε το αλάτι με απλό και αποτελεσματικό τρόπο.
Φωτό: unsplash.com