Η ακρίβεια θα φέρει φτώχεια και μαρασμό στην πόλη μας..

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Εγώ το έλεγα.. ότι δεν είναι τόσο οι τιμές στα καύσιμα που θα μας φρικάρουν.. αλλά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ! Κι έτσι έγινε.. αναμενόμενο.. αλλά δεν επιλύθηκε την ώρα που έπρεπε από το κράτος.. Το όριο ανοχής της ακρίβειας έχει ήδη ξεπεραστεί.. και οι συνέπειες αυτής της ακρίβειας.. χτυπούν κυρίως το μεγάλο μέρος της κοινωνίας.. τις οικογένειες των εργαζομένων και των ανέργων..

Οι τιμές πλέον είναι ανεξέλεγκτες.. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός βρίσκεται σε κρίση και αδιέξοδο. Δεν βγαίνουν τα έξοδα.. όσο κι αν αυτά συρρικνωθούν. Όλοι οι καταναλωτές αναμένουν την ανάσχεση των τιμών.. ακόμα και τα 50 αγαθά που έχει επιλέξει το κράτος να επιδοτήσει για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές τους!

Η ακρίβεια στα αγαθά είναι ανελαστικό βάρος για τα νοικοκυριά. Ενώ με τα καύσιμα έχουν βρεθεί οι τρόποι για να παίρνουμε το αυτοκίνητο λιγότερο.. με το σούπερ μάρκετ ήδη λόγω των μνημονίων είχαμε περιορίσει αρκετά τη λίστα αγορών.. και εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης των αγορών μας..

Με λίγα λόγια.. εκεί που (φερειπείν) ξόδευε μια οικογένεια 500 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ.. λόγω της ακρίβειας.. πλέον το λιγότερο που μπορεί να δαπανήσει είναι 600 με 650 ευρώ.. με ψαλίδι μάλιστα στη λίστα! Αυτά τα 100 – 150 ευρώ στην τελική.. δεν υπάρχουν.

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες αυτό το «δεν υπάρχουν τα λεφτά»; Στη Χαλκίδα για παράδειγμα.. θα το αντιμετωπίσουν με τεράστιο περιορισμό των ψυχαγωγικών τους δραστηριοτήτων. Θα μαραζώσουν τα ουζερί.. τα μεζεδοπωλεία.. τα μπαρ και τα καφέ.. Πιθανόν η Χαλκίδα της ακρίβειας.. να θυμίζει τη Χαλκίδα της καραντίνας του covid.

Όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες.. η ακρίβεια θα φέρει την φτώχεια.. και η φτώχεια θα φέρει καταστάσεις δυσάρεστες για τον άνθρωπο.. Υπάρχουν πολλές λαϊκές ρήσεις που περιγράφουν τα κακά της φτώχειας.. ωστόσο.. εμείς δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.

Εξάλλου.. δεν είναι το πρόσωπο της φτώχειας που φέρνει όλα τα δεινά.. Άνθρωποι που δεν ζουν στη φτώχεια.. άνθρωποι που θεωρούνται επιφανείς δημότες.. που φωτογραφίζονται με ισχυρά κοινωνικά άτομα.. που είναι πρώτο στασίδι στην εκκλησία.. που προβάλλουν τις ιδανικές οικογενειακές τους στιγμές.. αποδεικνύονται τα πρόσωπα του διαβόλου.. που βιάζουν ανήλικα παιδάκια.. που τα απειλούν.. που τα φοβίζουν.. που τα εκδίδουν σε άλλους ανώμαλους.. Μπορούμε να αντέξουμε τη φτώχεια κι άλλο.. αλλά δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη τέτοιων τεράτων εκτός φυλακής..

 

Φωτογραφίες: Christelle Hayek, Katt Yukawa, Lea Kobal,  Ales Dusa, Claudia Wolff, Sydney Sims and Jaroslav Devia (Unsplash)

Επεξεργασία στο Canva.com

You May Also Like