Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Πριν λίγες μέρες μοιραστήκαμε μαζί σας την αγάπη και το θαυμασμό μας για τις ορχιδέες.
Είναι μύθος ότι η φροντίδα τους είναι δύσκολη ή ότι πρόκειται για απαιτητικά φυτά. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο!
Όπως είχαμε υποσχεθεί, σήμερα θα μοιραστούμε απλές συμβουλές για την περιποίηση της ορχιδέας εσωτερικού χώρου!
Φως
Να θυμάστε ότι χρειάζεται φως αλλά όχι ήλιο. Για να διατηρηθεί υγιής και να ανθίζει κάθε χρόνο, πρέπει να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο και να δέχεται 12-14 ώρες φυσικού ή τεχνητού φωτός καθημερινά. Δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το άμεσο ηλιακό φως όμως, διότι μπορεί να υποστούν εγκαύματα τα φύλλα της.
Σε γενικές γραμμές όταν βλέπετε φύλλωμα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε ο φωτισμός είναι επαρκής.
Θερμοκρασία
Ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα είδη είναι 12-25 βαθμοί κελσίου. Κάθε φυτό πάντως συνοδεύεται από ένα καρτελάκι με τις βασικές πληροφορίες φροντίδας για να είναι υγιές. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες αυτές, που αφορούν και στο πότισμα:
Πότισμα
Το πότισμα είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και διατήρησης μιας όμορφης, υγιούς ορχιδέας για πολλά χρόνια!
Η πολλή υγρασία μπορεί να τις σαπίσει, γι’ αυτό και δεν αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στο γλαστράκι αλλά ούτε και ποτίζουμε απευθείας.
Ο τρόπος που εγώ ποτίζω είναι ο εξής: Μία φορά την εβδομάδα γεμίζω το κασπώ με νερό και βάζω μέσα σε αυτό το γλαστράκι για 5-10 λεπτά. Έπειτα αδειάζω το νερό από το κασπώ και φροντίζω να στραγγίξω καλά τα περιττά νερά από το γλαστράκι. Απευθείας στη γλάστρα ποτίζω μόνο 1-2 φορές το μήνα, με λίγο νερό, χωρίς να έχει προηγηθεί η προηγούμενη διαδικασία.

Γεμίζουμε το κασπώ με νερό και αφήνουμε μέσα το γλαστράκι για 5-10 λεπτά
Εδώ να παραδεχθώ ότι την έχω ξεχάσει αρκετές φορές, αλλά δεν φάνηκε να την ενόχλησε! Ίσως την βοήθησε ν’ ανταπεξέλθει η υγρασία της ατμόσφαιρας.
Λίπασμα
Γνωρίζω ότι υπάρχει ειδικό λίπασμα, κατάλληλο για ορχιδέες. Συμβουλευτείτε το κατάστημα από το οποίο τις αγοράσατε ή κάποιο φυτώριο. Εγώ προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ λίπασμα στη δική μου και την έχω περίπου 10 χρόνια.
Μεταφύτευση
Αν χρειαστεί να κάνετε μεταφύτευση, να γνωρίζετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένη γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης. Η μεταφύτευση γίνεται οπωσδήποτε μετά την ανθοφορία. Δεδομένου ότι για την καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται χώμα, αλλά συγκεκριμένο διαφορετικό υπόστρωμα καλλιέργειας, όπως φλοιός πεύκου ή ελάτου, χαλίκια, πέτρες κλπ, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Επιπλέον εμπειρικά tips
Όταν μαραθεί η ορχιδέα μου κόβω τα κλαδιά της λίγο πιο πάνω από το ζωντανά ματάκια.
Αν έχει σάπια φύλλα, τα κόβω κι αυτά.
Την έχω μόνιμα στο παράθυρο της κουζίνας μέχρι να ανθίσει. Τότε τη μεταφέρω στο σαλόνι.
Το καλοκαίρι, της ψεκάζω λίγο και προσεχτικά τα φύλλα με νεράκι (1 φορά την εβδομάδα).
Όλες οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο.
Περισσότερες, κατατοπιστικές και πιο αναλυτικές πληροφορίες βρήκα εδώ: