Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μωβ ορχιδέα…

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το 2014 ένας φίλος μας έφερε δώρο μία ορχιδέα εσωτερικού χώρου, με μωβ άνθη, σε ένα ωραίο, εξίσου μωβ, κασπώ. Ήταν Ιανουάριος, θυμάμαι…

Όταν πια έπεσαν όλα τα άνθη της και φαινόταν μαραμένη και «αφυδατωμένη» (έτσι ένιωσα τότε), σκεφτόμουν τι να την κάνω. Είχε άραγε χαλάσει; Τόσο μικρή διάρκεια ζωής έχει; Έκανα κάτι λάθος; Γιατί ξεράθηκε;

Τα έβαλα με τον εαυτό μου που δεν τη φρόντισα σωστά, γιατί, κακά τα ψέματα, σχεδόν κανένα λουλούδι δεν είχε επιβιώσει στο σπίτι έως τότε, άρα σίγουρα κάτι γίνεται λάθος.

Θυμήθηκα τη δασκάλα μου των Ιαπωνικών (ναι, έχω κάνει μαθήματα…), πίσω στο μακρινό 2008-2009, που είχε σε έναν πάγκο του σπιτιού της, στη σειρά, πάνω από 10 γλαστράκια με μαραμένες ορχιδέες. Τότε την είχα ρωτήσει: «γιατί τις κρατάς;» και μου είχε απαντήσει: «ανθίζουν σταθερά κάθε χρόνο, δε ζητάνε τίποτα, μόνο φως χρειάζονται».

Έτσι λοιπόν, μετέφερα το γλαστράκι με τη μαραμένη ορχιδέα στο παράθυρο της κουζίνας, όπου υπάρχει φυσικό φως όλη τη μέρα και συνέχιζα να την ποτίζω (σύμφωνα με τις οδηγίες στο καρτελάκι της), πολύ αραιά. Την ξεχνούσα κιόλας… Δεν έκανα κάτι άλλο για εκείνη. Ούτε κλάδεμα, ούτε λίπασμα, ούτε μεταφύτευση. Απλώς την ξέχασα στο παράθυρο.

Ένα χρόνο μετά η ορχιδέα μου άνθισε ξανά και στόλισε το σπίτι μας για 2-3 μήνες!

Έτσι, φίλοι μου την έχω ακόμα! Έμαθα βέβαια κι εφάρμοσα κάποιες βασικές οδηγίες για τη φροντίδα της, ωστόσο μην φανταστείτε κάτι δεσμευτικό ή κουραστικό!

Είναι πράγματι το λιγότερο απαιτητικό φυτό που υπάρχει και αν το αγαπήσεις και του φερθείς με σεβασμό, θα στολίζει το χώρο σου για πολλά χρόνια!

Με αφορμή αυτή την ιστορία και μία ολάνθιστη, φρέσκια, νεαρή, μωβ ορχιδέα που διακοσμεί το showroom της Ελένης, θα μοιραστούμε βασικές πληροφορίες και απλές οδηγίες για να φροντίζετε κι εσείς σωστά τις ορχιδέες σας και να κάνετε μεγάλη συλλογή, όπως η δασκάλα των Ιαπωνικών μου.

Μείνετε συντονισμένοι!

You May Also Like