Το Coursera γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας και μας προσκαλεί να «μάθουμε χωρίς περιορισμούς»

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το Coursera είναι μία ανοιχτή διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που προσφέρει πτυχία, πιστοποιήσεις και μαθήματα σε μεγάλη ποικιλία γνωστικών αντικειμένων σε συνεργασια με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Η πρώτη μου επαφή με το Coursera ήταν πριν 7-8 χρόνια όταν η αδερφή μου (που σπούδαζε τότε στο εξωτερικό) μου το πρότεινε για να παρακολουθήσω, εντελώς δωρεάν, πανεπιστημιακές διαλέξεις και courses, κάτι που για τον δικό της περίγυρο ήταν ήδη τότε μία καθημερινότητα.

Το Coursera ιδρύθηκε το 2012 από τους Daphne Koller και Andrew Ng, καθηγητές στον τομέα Computer Science του Πανεπιστημίου του Stanford. Τα Πανεπιστήμια Princeton, Stanford, Michigan και Pennsylvania ήταν τα πρώτα που προσέφεραν περιεχόμενο στην πλατφόρμα. Πλέον, το Coursera μετράει 10 χρόνια εξέλιξης και δυναμικής παρουσίας στην online εκπαίδευση και κατάρτιση και γιορτάζει την επίτευξη του στόχου και του οράματός του που ήταν να προσφέρει ανώτερη ποιοτική εκπαίδευση προσιτή σε όλους και παντού, χωρίς περιορισμούς.

Το 2020, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, το Coursera ξεκίνησε ένα course από το Jameel Institute στο Imperial College του Λονδίνου με όνομα «Science Matters: Let’s Talk About COVID-19». Το course αυτό ήταν το πιο δημοφιλές για το 2020, με περισσότερους από 130.000 εγγεγραμμένους μαθητές εκείνη τη χρονιά.

Προγράμματα υποτροφιών

Τον Μάρτιο του 2020, και πάλι ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση COVID-19, το Coursera χρηματοδότησε πάνω από 115 μαθήματα πιστοποίησης για άτομα που μπορεί να είχαν πληγεί από την πανδημία, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας βοήθειας σε εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους, απολύθηκαν ή υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Η εμπειρία μου από το Coursera

Την άνοιξη του 2020, εν μέσω lockdown και φάσης «μένουμε σπίτι», αποφάσισα να δηλώσω τη συμμετοχή μου σε ένα course διάρκειας 7 εβδομάδων με θέμα την κατάρτιση εταιρικού προϋπολογισμού, στα αγγλικά. Κάπως δειλά και φοβισμένα ξεκίνησα να παρακολουθώ τις βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, να διαβάζω τις σημειώσεις και να γράφω τα πρώτα τεστ αξιολόγησης. Τελικά, κατέληξα να κερδίσω πολύτιμη γνώση και να προσθέσω στο βιογραφικό μου μία νέα πιστοποίηση για την οποία πλήρωσα συνολικά 47 ευρώ!

Αμέσως μετά παρακολούθησα ένα εντελώς δωρεάν course με θέμα «Θεραπεία μέσω των Τεχνών», κάτι που μου έδωσε δύναμη να ξαναβρώ τον εαυτό μου μετά το burnout του πρώτου σκληρού lockdown κατά τη διάρκεια του οποίου εργαζόμουν μπροστά σε μια οθόνη για ατελείωτες ώρες.

Σαν (δια βίου) μαθήτρια λοιπόν κι εγώ, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους τυχερούς που δοκίμασαν, εύχομαι στο Coursera χρόνια πολλά και να συνεχίσει να διαμοιράζει γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες και ευκαιρίες σε ανθρώπους παγκοσμίως!

#LearnWithoutLimits

 

Με πληροφορίες από:

Coursera

Wikipedia

You May Also Like