Δροσερή σαλάτα με κρεμώδες cottage και τοματίνια σε πέστο βασιλικού

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερα εστιατόρια βάζουν στο μενού τους, στις σαλάτες, την “Burrata”.

Έτσι ονομάζουν τη σαλάτα που στο κέντρο του πιάτου υπάρχει ένα μεγάλο στρογγυλό μαλακό λευκό τυρί και γύρω από αυτό δροσερά πολύχρωμα τοματίνια. Άλλα συστατικά του πιάτου αυτού είναι το κουκουνάρι και το πέστο ενώ συνήθως γαρνίρεται απλώς με ελαιόλαδο ή και λίγο ξύδι βαλσάμικο. Απλή, δροσερή και σπουδαία επιλογή θα πω εγώ, καθώς από τότε που τη δοκίμασα πρώτη φορά, άρχισα να σκέφτομαι παραλλαγές για να τη φτιάξω στο σπίτι!

Φυσικά και μπορείτε να την κάνετε ακριβώς ίδια με τα εστιατόρια, αν αποφασίσετε να αγοράσετε burrata από το supermarket ή να δοκιμάσετε παραλλαγή με μοτσαρέλα.

Αν όμως η burrata σας φαίνεται δυσεύρετη ή θέλετε μια πιο light εκδοχή, σας έχω τη λύση! Η burrata είναι ένα βαρύ τυρί με αρκετά λιπαρά, αν και νόστιμο, γι’ αυτό και στο σπιτικό μου πείραμα προτίμησα τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά.

Υλικά

1 συσκευασία τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά (225 – 250 γρ)

τοματίνια της αρεσκείας σας

1 κ.σ πέστο βασιλικού

κρακεράκια της αρεσκείας σας / κριτσίνια

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός

Διαδικασία

Έβαλα στο multi το τυρί cottage με ελάχιστο ελαιόλαδο και το πολτοποίησα μέχρι να γίνει κρέμα. Εδώ, προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα και λίγη τριμμένη φέτα.

Έπλυνα και έκοψα τα τοματίνια και σε ένα μπολ τα ανακάτεψα με μια κουταλιά της σούπας πέστο.

Στο κέντρο του πιάτου άπλωσα το κρεμώδες τυρί, από πάνω έβαλα τα τοματίνια που έχουν κάνει τη βουτιά τους στο πέστο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και γύρω γύρω κρακεράκια, για να μετατραπεί σε αληθινό finger food και να μην χρειάζεται πιρούνια!

Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε κουκουνάρι, έξτρα ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να το απολαύσετε με κριτσίνια, παξιμάδια, ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκογκοφρέτες.

Αυτή η σαλάτα έχει γίνει πλέον το βραδινό μας σνακ και συνοδεύει τέλεια βραδιές με κρασάκι και ταινία.

***Η μπουράτα (burrata) είναι ένα φρέσκο τυρί από την Ιταλία και στη γλώσσα τους σημαίνει «βουτυρωμένος». Παράγεται από γάλα βούβαλου ή/και αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα γάλακτος. Στην ουσία πρόκειται για μοτσαρέλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, που αποτελείται από μοτσαρέλα αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος (πηγή cantina.protothema.gr)

You May Also Like