Εδώ στη Χαλκίδα, “κάνουμε τις πράξεις και ζούμε το αποτέλεσμα”

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πριν μερικά χρόνια, τον Απρίλιο του 2018, μαζί με μια ομάδα χορού παιδιών στην εφηβεία, κάναμε μια χορευτική δράση για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Είχαμε ετοιμάσει διάφορες χορογραφίες και σκεφτήκαμε να τις παρουσιάσουμε έξω, σε ένα πάρκο, όπου θα μπορούσαν να μας δουν οι περαστικοί και να κοντοσταθούν, ν’ αναρωτηθούν, να συμμετέχουν.

Κι επειδή ήταν Σάββατο πρωί και κόσμο θα βρίσκαμε στον πιο εμπορικό δρόμο της Χαλκίδας, είπα στα παιδιά: «ραντεβού στο βιοκλιματικό πάρκο».

Εκείνα με κοίταξαν σα να ήμουν εξωγήινη και είχαν εύλογες απορίες: «Κυρία, που είναι αυτό το πάρκο»;

Υποτίθεται, το έργο είχε ολοκληρωθεί 2 χρόνια πριν, το 2016, είχε πραγματοποιηθεί και κάποια ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών, παρόλα αυτά κανείς δεν θυμόταν (κοντή ελληνική μνήμη γαρ).

«Εκείνο το πάρκο στο τέλος της Αβάντων, πίσω από τα Δικαστήρια, με τα φωτοβολταϊκά και τα σιντριβάνια», έδωσα στους γονείς τις σχετικές οδηγίες…

Λίγα χρόνια μετά, τα σιντριβάνια δεν έχουν νερό κι έχουν μετατραπεί σε συλλέκτες απορριμμάτων. «Τα αποτελέσματα και οι ωφέλειες αυτής της παρέμβασης, αλλά και η αναγκαιότητα της βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης των ανοικτών δημόσιων χώρων στον πυκνοδομημένο Αστικό Ιστό της Πόλης μας», όπως παρουσιάστηκαν τότε στην Ημερίδα, έμειναν εγκλωβισμένα σε κάποιο Powepoint Presentation μέσα σε folder με projects Αειφορίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης…

Ο Δήμος μας τότε, αξιοποίησε ΕΣΠΑ, ταμείο συνοχής, Ε.Ε., χρήματα δικά μας από τους φόρους μας δηλαδή, κι «έκανε τις πράξεις για να ζήσουμε εμείς το αποτέλεσμα». Και το ζούμε κάθε μέρα, έτσι δεν είναι; Εσείς που αράζετε εκεί στο περίφημο βιοκλιματικό πάρκο, δε βιώνετε τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής;

15 Ιουνίου 2023

78 νεκροί, 105 διασωθέντες κι εκατοντάδες αγνοούμενοι (ο αριθμός παραμένει ανεπιβεβαίωτος) ανοιχτά της Πύλου. Μετανάστες που στοιβάχθηκαν σε ένα σαπιοκάραβο με προδιαγεγραμμένη τύχη. Γυναίκες και παιδιά στο αμπάρι βυθίστηκαν μαζί με το πλοίο, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Αναζητώντας νεότερα για το θέμα στα social πέφτω πάνω σε μια ανάρτηση – δράση διαμαρτυρίας:

«Κάναμε τη γούρνα επιτέλους κάτι χρήσιμο». Το κρατάω και το γράφω για να μείνει και να το θυμόμαστε όλοι μας.

Σήμερα και στο μέλλον…

«Είναι μακέτο τούτο το έργο»; Σκέφτομαι μόνη μου και γελάω. Κάτι τέτοιο θα είναι…

Η ταμπέλα υπάρχει για να μας υπενθυμίζει το επίπεδο παιδείας και πολιτισμού μας. Πάνω από το παλιό αυτοκόλλητο που έγραφε και τον προϋπολογισμό του έργου, ήτοι 1.299.326,75€ (λιποθυμήστε ελεύθερα), έχουν κολλήσει ένα άλλο αυτοκόλλητο, χωρίς τα λεφτά…

Εγώ προσωπικά, ως κάτοικος Χαλκίδας, ευχαριστώ την Ευρυδίκη και την ομάδα της που επιτέλους αξιοποίησαν το χώρο και του έδωσαν λόγο ύπαρξης. Γιατί, για εμένα η παρέμβασή τους δεν αποτέλεσε μόνο προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με το μεταναστευτικό. Για εμένα, η δράση τους ήταν γροθιά στο στομάχι των αδρανών – κοιμισμένων πολιτών, που μας κοροϊδεύουν χρόνια τώρα και το ανεχόμαστε χαμογελώντας.

Την επόμενη φορά που θα περάσεις από το «βιοκλιματικό πάρκο» κάτοικε της Χαλκίδας, στάσου λίγο και πάρε μια βαθιά ανάσα αναβάθμισης, ανάπτυξης και αειφορίας, νιώσε πόσο προνομιούχος είσαι. Μετά, συνέχισε ό, τι έκανες.

Πηγές και links στο τέλος του άρθρου. Θα μου επιτρέψετε όμως να παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από άρθρο εκείνης της περιόδου (link), έτσι για να σας φτιάξω το κέφι:

Απόσπασμα 1

«…Σε όλες τις κατασκευές έχει προβλεφθεί εύκολη και ασφαλής προσβασιμότητα για ΑμεΑ, ηλικιωμένους και παιδιά…»

Απόσπασμα 2

«…Πρόκειται για στοχευμένη παρέμβαση κατασκευών επιστρώσεων δαπέδου με ψυχρά υλικά υψηλής ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλού συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, στεγάστρων σκίασης, με ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στοιχείων, υδάτινων διαμορφώσεων και ενίσχυσης του υφιστάμενου πρασίνου, με εκτενείς υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις.

Κατασκευές που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Λειτουργώντας ως «καταφύγιο δροσιάς» για περιοίκους και επισκέπτες, χρήστες ομάδων ευπαθούς πληθυσμού στις θερμότερες ημέρες του καλοκαιριού.

Κατασκευές που αξιοποιούν τις φυσικές παραμέτρους, εξοικειώνουν με τα περιβαλλοντικά φιλικά υλικά και μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση για τον φωτισμό…»

Απόσπασμα 3

Κατά την υπογραφή του τεχνικού δελτίου του έργου, μαζί με αυτά άλλων 5 αντίστοιχων έργων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε:

«Τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και σημαντικά, καθώς βελτιώνουν αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής περιοίκων και επισκεπτών. Από τις υλοποιούμενες βιοκλιματικές αναβαθμίσεις αναμένεται ανάσχεση της κλιματικής μεταβολής και βελτίωση του μικροκλίματος του πυκνοδομημένου αστικού ιστού των γύρω περιοχών, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, αύξηση των χώρων πρασίνου, μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Με τη δημιουργία αυτών των προτύπων βιοκλιματικά αναβαθμισμένων ανοιχτών δημόσιων χώρων, οι περιοχές αυτές θα καταστούν προνομιούχες και ελκυστικές, ενισχύοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα στους περιμετρικούς δρόμους, παρέχοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η επιλεγείσα περιοχή έχει συνολική έκταση 5.717,53 τ.μ.. Αποτελεί την «καρδιά» του κέντρου της πόλης. Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον εφαρμοζόμενο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπλασης και ανάδειξης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων που διαχειρίζεται ο Δήμος.

 

Πηγές και links

Αλλάζει ριζικά το εμπορικό κέντρο Χαλκίδας – tvstar.gr

arsisarc.gr/el/projects/arsis-urb/πλατείες/βιοκλιματικη-αναβαθμιση-του-κοινοχρηστου-χωρου-εναντι-δικαστικου-μεγαρου-δημου-χαλκιδασ/

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ | Δήμος Χαλκιδέων (dimoschalkideon.gr)

Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων Δήμου Χαλκιδέων – Eviaportal.gr

Ημερίδα για το έργο Βιοκλιματικών Αναπλάσεων στη Χαλκίδα | Δήμος Χαλκιδέων (dimoschalkideon.gr)

You May Also Like