Είναι σήμερα η μέρα των πιο δυνατών ανθρώπων..

Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ από το 1992 ως η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτά τα άτομα έχουν τόσο δυνατό χαρακτήρα και τέτοια δίψα για ζωή.. που όχι αδίκως.. κερδίζουν τον σεβασμό όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων! Αλτρουιστές ή σύγχρονοι Δον Κιχώτες.. μας κερδίζουν με την ευγένεια της ψυχής τους και το καθαρό τους χαμόγελο!

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι.. το μόνο που ζητούν από εμάς.. είναι να μη φερόμαστε σαν γαϊδούρια.. Να μην τους φράσουμε τον δρόμο σταθμεύοντας τα οχήματά μας και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.. όταν θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους για κάτι.. να έχουμε λίγη παραπάνω υπομονή και να μην τους απαξιώνουμε.. Μπορεί να υστερούν σε κάτι συγκεκριμένο γιατί η φύση ή κάποιο ατύχημα ευθύνεται γι’ αυτό.. αλλά είναι γεγονός.. ότι σε όλα τα υπόλοιπα γίνονται ανταγωνιστικοί και συνήθως βγαίνουν και νικητές!

Δεν χρειάζονται όλα τα παραπάνω.. ούτε φυσικά χρειάζεται να συμπληρώσω ακόμα κι άλλα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αναπηρία.. Ούτε έχει κανένα νόημα να κουνήσω άλλο ένα δάχτυλο σ’ εκείνους που φέρονται απαράδεκτα και προσβάλουν κάθε έννοια του ανθρωπισμού με θύματα τους συνανθρώπους μας με αναπηρία.. Δεν θα μου το επέτρεπαν κι εκείνοι αυτό.. Είναι περήφανοι και αλτρουιστές όπως σημείωσα και παραπάνω!

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η δική τους ημέρα.. και κλείνοντας θα ήθελα να τους εκφράσω τον μεγαλύτερό μου θαυμασμό! Δίνουν σε όλους εμάς μαθήματα ώστε να μη μας αγχώνουν και στεναχωρούν τα ασήμαντα της καθημερινότητας.. Δίνουν επίσης μαθήματα ευτυχίας.. αλλά και παραδείγματα θάρρους και αριστείας! Ιδίως όσοι καταφέρνουν διακρίσεις σε κάθε επίπεδο.. πρόκειται αληθινά για υπερήρωες!

ΥΓ: Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. (Πηγή: sansimera.gr)

Photos: Zachary Kyra-Derksen, Nathan Anderson and Danny Nee on Unsplash / Pexels from Pixabay

Νικόλας

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *