Είσαι δημιουργικός άνθρωπος;

Με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία που είδα στην ομάδα «εκθεσιολόγιο» στο facebook.. θέλησα να μας βάλω αυτόν τον προβληματισμό.. Να μας βάλω βέβαια.. γιατί καλά είναι να νομίζουμε ότι είμαστε δημιουργικοί ως άτομα.. αλλά ισχύει; Υπάρχουν οπότε αυτά τα σημάδια πάνω μας που να το πιστώνουν;

Εκτός από αυτά τα σημάδια της φωτογραφίας.. αναζήτησα και εντόπισα και κάποια ακόμα.. κάπως ανατρεπτικά.. και σίγουρα πάντως συζητήσιμα! Έτσι λοιπόν.. κάποια επιπλέον σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος άνθρωπος είναι δημιουργικός.. είναι και τα παρακάτω:

Ο κύκλος.. συγγενείς, φίλοι και γνωστοί.. τους προτρέπουν να βρουν μια φυσιολογική δουλειά.. κόντρα στις επιθυμίες τους..

Είναι συχνά αφηρημένοι.. χάνονται στον χρόνο και ξεχνούν να φάνε, να πιουν.. ακόμα και να κοιμηθούν!

Photo by Nikita Kachanovsky

Είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής.. και σχεδόν πέρα για πέρα ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους..

Δεν τους αρέσουν τα όρια.. ούτε βέβαια και οι κανόνες..

Σιχαίνονται τους αριθμούς και γενικά ότι έχει να κάνει με μέτρημα.. όπως οι λογαριασμοί!

Ξενερώνουν και σχεδόν θλίβονται όταν ολοκληρώσουν μια εργασία.. ή ένα έργο! Πολλές φορές το καταστρέφουν πάλι θέλοντας να προσθέσουν κι άλλες πινελιές.. μην αντέχοντας το τέλος της δημιουργικής σκέψης..

Δεν πιστεύουν στο «καρότο και μαστίγιο».. Δεν θέλουν εξωτερικά κίνητρα.. Και 1 εκατ. ευρώ να τους δώσεις.. αν δεν το νιώθουν δεν το εκτελούν..

Πάντως.. για να το κλείσω το θέμα.. οι ψυχολόγοι έχουν ένα κόλπο για να μετρήσουν τη δημιουργικότητά μας.. Μας δίνουν ένα αντικείμενο και μας λένε να τους πούμε όσο δυνατόν περισσότερες χρήσεις του μας έρχονται στο μυαλό. Για παράδειγμα ένα τούβλο. Οι άνθρωποι που μπορούν να σκεφτούν πολλές και ποικίλες χρήσεις για το τούβλο.. όπως μια μολυβοθήκη.. ένα κηροπήγιο.. ή κατασκευές Lego.. σαφώς και είναι πιο δημιουργικοί από εκείνους που το μόνο που σκέφτονται είναι μια οικοδομή..

Τελικά.. εσείς την έχετε καθόλου τη δημιουργικότητα μέσα σας;

Νικόλας

You May Also Like