Ελεύθεροι – εγκλωβισμένοι σε χιονισμένο βουνό, το χειμώνα

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πώς ξημερώσατε αγαπητοί φίλοι;

Έχω την εντύπωση ότι σε μερικά χρόνια θα θυμόμαστε όλο αυτό το πανηγύρι που προκαλεί μία χιονόπτωση και θα ντρεπόμαστε. Θα μας φαίνεται πολύ cringe η τωρινή συμπεριφορά μας (μιας και έγινε δημοφιλής αυτή η λέξη τελευταία). Εκτός και αν πέσω εντελώς έξω και η κατάστασή μας επιδεινωθεί κι άλλο!

Τι εννοώ με την επιδείνωση; Όπως η επιδείνωση του καιρού που έρχεται σαν μπαμπούλας και μας κλείνει στα σπίτια μας, αναγκαστικά και υποχρεωτικά, με τη σύμφωνη γνώμη ΜΜΕ, Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, ίσως μας γίνει συνήθεια, περάσει στο DNA των επόμενων γενεών να κρύβονται στα λαγούμια τους με κάθε καταιγίδα, χιονόπτωση και μην ξεχνάμε τον καύσωνα!

Εδώ θα είμαστε (ελπίζω), να το δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα…

Δεν ξέρω πως περάσατε την “άσπρη” Κυριακή σας. Με 5 χιλιοστά χιόνι πάντως, που έστρωσε στις στέγες των σπιτιών της Χαλκίδας, εμείς βγήκαμε και πήγαμε σε ένα παιδικό πάρτι όπου ήμασταν καλεσμένοι. Ναι, έκανε κρύο, γι’ αυτό κι εξοπλιστήκαμε αναλόγως βγάζοντας (επιτέλους) από την ντουλάπα τα ισοθερμικά, τα γάντια, τα κασκόλ και τ’ αδιάβροχα μπουφάν σκι. Δεν ξεκινήσαμε ν’ ανεβούμε καμιά πλαγιά, γιατί δεν είμαστε κι εκπαιδευμένοι…

Κάποιοι άλλοι όμως, εκπαιδευμένοι, ορειβάτες, που πήγαν να περπατήσουν επί τούτου σε χιονισμένο βουνό, αποκλείστηκαν επειδή ήταν χιονισμένο το βουνό… Ή μήπως δεν είναι έτσι; Τι γράφω κι εγώ, μπερδεύτηκα, συνήθως το χειμώνα είναι χιονισμένο το βουνό. Κι όταν είσαι ορειβάτης, το γνωρίζεις. Όταν είσαι και ορειβατικός σύλλογος, θέλεις να είναι χιονισμένο ένα βουνό για να πας να εξερευνήσεις, να εκπαιδευτείς, να κάνεις τελοσπάντων αυτό που γνωρίζεις βρε αδερφέ!

Ο λόγος σήμερα για τους ορειβάτες που, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αποκλείστηκαν στο ορεινό καταφύγιο Δίρφυος μαζί με το πούλμαν που τους μετέφερε και “αναγκάστηκαν” να περπατήσουν προς τη Στενή. Όλα αυτά βέβαια γράφτηκαν σε sites, αρχικά της Εύβοιας, κι έπειτα αναπαράχθηκαν παντού, δημιουργώντας “είδηση” κι ένα πολύ συγκεκριμένο “κλίμα” θα έλεγα εγώ, τουλάχιστον σε εκείνους που έχουν απομείνει να παρακολουθούν.

Στο public group στο Facebook, του Ε.Ο.Σ Χαλκίδας, κοινοποιήθηκε (δημόσια) το κείμενο που ακολουθεί, μετά από την έκταση που πήρε το θέμα:

“Δεν κινδυνεύει κανείς στο καταφύγιο δεν έχει αποκλειστεί κανείς στο καταφύγιο, δεν έχει ζητήσει κανείς βοήθεια.
Ήταν μια ομάδα από εχθές για εκπαίδευση στο χειμερινό πεδίο κατεβαίνει αυτή τη στιγμή στην Στενή με ασφάλεια σε όμορφο χιονισμένο περιβάλλον στα μονοπάτια της περιοχής μας που συντηρούμε χρόνια τώρα από τον Ελατιά και μετά στο Σ1.
Υ.Γ. 1 Η ομάδα αποφάσισε να κατέβει από τον δρόμο για περισσότερη ασφάλεια αντί για τα μονοπάτια μας. Η φωτό είναι στο διάσελο το μεσημέρι όταν ξεκινήσαν να περπατάνε για κάτω.
Υ.Γ. 2 Για όποιον καταλαβαίνει είναι απόλυτα φυσιολογικός καιρός που τον περιμέναμε να έρθει και δεν υπήρξε πότε κανένας κίνδυνος.”
Διασταυρωμένες οι πληροφορίες λοιπόν…
Εύχομαι να έχουμε όλοι μια υπέροχη χειμωνιάτικη εβδομάδα, απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη για την εποχή. Γιατί ο Φεβρουάριος είναι μέρος του χειμώνα βρε παιδιά. Και το χειμώνα ενίοτε χιονίζει και στα πεδινά. Και βρέχει. Και κάνει και κρύο. Και φυσάει.
Αντέ να φτιάξουμε κανέναν χιονάνθρωπο!
Οι φωτογραφίες είναι άσχετες με το συμβάν

You May Also Like