Το έθιμο της ελιάς και το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Μπορεί εμείς να θεωρούμε δεδομένο πως τα Χριστούγεννα θα στολίσουμε δέντρο, όμως αυτό δεν ίσχυε πάντα.

Χρόνια πριν στην Ελλάδα στολίζαμε καράβι, ή απλώς δεν στολίζαμε. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπήκαν στην ζωή μας το 1833.

Το έθιμο του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα. Το δέντρο φαίνεται πως μέχρι τότε είχε καθιερωθεί ως έθιμο στην Βόρεια Ευρώπη.

Τα ανάκτορα του Ναυπλίου ήταν αυτά που στολίστηκαν πρώτα, ενώ στη συνέχεια στολίστηκαν και της Αθήνας. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος με αυτό το νέο έθιμο και έκανε ουρά για να μπορέσει να το δει.

Έκτοτε έχει μπει πλήρως στη ζωή μας και κάθε χρόνο το στολίζουμε με μεγάλη χαρά, αφήνοντας τα φωτάκια να μας δώσουν μια όμορφη αίσθηση.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε το στόλισμα του δέντρου ελιάς, που το τοποθετούσαν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού. Το στόλισμα περιλάμβανε κλωστές από μαλλί, διάφορα φρούτα και καρπούς, σύκα, χουρμάδες, κορδέλες λευκές και κόκκινες, μπισκοτάκια με μέλι κτλ. Το κλαδί της ελιάς ονομαζόταν Ειρεσιώνη (είριον=έριον=μαλλί) και το κρατούσαν μέχρι την επόμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτό μάλλον υπάρχει και το έθιμο με το κλαδί ελιάς.

Το γνωρίζετε; Αν όχι, τότε ευκαιρία να το μάθετε.

Κάθε Πρωτοχρονιά σε διάφορα χωριά, κόβουν ένα κλαδί ελιάς και το προσφέρουν στο σπίτι που κάνουν ποδαρικό. Κάποιες φορές μαζί με την ελιά δίνουν και μια πέτρα. Αυτό συμβολίζει την ευχή για ευτυχία, αλλά και να είναι γεροί.

Ο οικοδεσπότης κρατά το κλαδί μέχρι την επόμενη χρονιά!

Δεν ξεχνάμε ιστορικά γεγονότα, είναι σημαντικά σε όλους μας!

Κάτια Καραχάλιου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *