Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Αυτές τις ημέρες εσείς τι συζητάτε στο γραφείο;
Εμείς έχουμε επιδοθεί στις συνταγές που θα κάνουμε για το ρεβεγιόν!
Και πήρα πραγματικά τόσες ωραίες ιδέες που τελικά αποφάσισα τι θέλω εγώ φέτος στο τραπέζι μου. Και θα είναι παραδοσιακό.
Εσείς αποφασίσατε τι θα μαγειρέψετε στους αγαπημένους σας;
Αν όχι, θα σας δώσουμε εμείς μια λαχταριστή συνταγή που θα αγαπήσουν όλοι οι κρεατοφάγοι φίλοι σας!
Πάμε να φτιάξουμε την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή;
Υλικά:
1 νωπή γαλοπούλα 4 κιλά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ του τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1 φακελάκι κουκουνάρι
2-3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
1 μήλο
2 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
10 περίπου πατάτες
Εκτέλεση:
Αρχικά ετοιμάζουμε την γέμιση αρκετές ώρες.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις αλλάξει χρώμα, βάζουμε και το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε ένα λεπτό ακόμη. Ρίχνουμε δύο κούπες βραστό νερό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα και τις σταφίδες, το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού φορέσουμε γάντια μιας χρήσης, ανάβουμε το καμινέτο και καψαλίζουμε όλη την γαλοπούλα για να καεί οποιαδήποτε τυχόν τρίχα. Αφού επιθεωρήσουμε το εσωτερικό ότι είναι καθαρό, γεμίζουμε με ένα κουτάλι όση γέμιση χωράει. Τοποθετούμε το μήλο και τεντώνουμε μερικά σημεία από το δέρμα πάνω στο μήλο και καρφώνουμε οδοντογλυφίδες για να μην φύγει η γέμιση. Σηκώνουμε την πέτσα απαλά στο στήθος και απλώνουμε το βούτυρο για να μείνει ζουμερό. Δένουμε και τα πόδια σφιχτά πάνω στο σώμα της γαλοπούλας.
Βάζουμε τις πατάτες ολόκληρες καθαρισμένες στον πάτο της γάστρας, ελάχιστο νερό και από πάνω την γαλοπούλα. Απλώνουμε 2-3 κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω κομμάτια λαδόκολας και βάζουμε την γέμιση που περίσσεψε, τυλίγουμε σε μακρόστενο ρόλο το καθένα και τοποθετούμε στα πλαϊνά της γάστρα γύρω από την γαλοπούλα.
Η γαλοπούλα αυτή είχε θερμόμετρο που σημαίνει πως όταν σηκωθεί είναι έτοιμη, αλλά και να μην είχε γενικά ψήνουμε συνολικά περίπου 4 ώρες (50-60 λεπτά για κάθε κιλό) στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με χαμηλή σχάρα. Μισή ώρα περίπου πριν το τέλος, ανοίγουμε το καπάκι και αφαιρούμε με κουτάλα τα περισσότερα υγρά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα. Βάζουμε γκριλ και αφήνουμε την γαλοπούλα χωρίς καπάκι να πάρει χρώμα μαζί με τις πατάτες.
Την βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και το μήλο και σερβίρουμε κόβοντας τα μπούτια και μετά το στήθος.
Καλή όρεξη, καλές γιορτές με υγεία και χαρά!