Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.
Είμαστε μια μικρή χώρα.. μια χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.. που ολοένα και μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας! Αυτή η μικρή χώρα αναδεικνύεται στον αθλητισμό.. πολύ περισσότερο αναλογικά με το μέγεθός της.. αλλά και με τις αθλητικές υποδομές.. και τέλος αναλογικά με τη μέριμνα της πολιτείας για τους ανθρώπους που κάνουν πρωταθλητισμό..
Φέτος στο ευρωπαϊκό του Μονάχου.. η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση της Ευρώπης.. στην κατάταξη των μεταλλίων στον στίβο. Έχοντας ήδη 4 χρυσά και 1 αργυρό στον στίβο (Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: 2 ΧΡΥΣΑ, Ελίνα Τζένγκο: 1 ΧΡΥΣΟ, Μίλτος Τεντόγλου: 1 ΧΡΥΣΟ και Κατερίνα Στεφανίδη: 1 ΑΡΓΥΡΟ)..
Γενικά τα πήγαμε εξαιρετικά φέτος.. καθώς τις επιτυχίες στον στίβο συμπλήρωσαν και το χρυσό του «τεράστιου» Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους.. όπως και τα μετάλλια στον υγρό στίβο (Απόστολος Χρήστου χρυσό στην κολύμβηση, Αντώνης Παπακωνσταντίνου χρυσό και Στέφανος Ντούσκος ασημένιο στην κωπηλασία και Κριστιάν Γκολομέεβ χάλκινο στην κολύμβηση). Εν κατακλείδι.. το κοντέρ μέχρι τώρα έχει γράψει πέντε μετάλλια στο στίβο.. τέσσερα στην κωπηλασία, τρία στην κολύμβηση και από ένα σε καλλιτεχνική κολύμβηση (χάλκινο για την ελληνική ομάδα.. αποτελούμενη από τις Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία-Ελλη Αλζιγκούζη, Ελενα Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώτη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου και Αντριάνα Μισίκεβιτς) και γυμναστική. Σύνολο; Δεκατέσσερα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέσα σε δέκα ημέρες.
Όλοι οι αθλητές που φορούν το εθνόσημο.. είτε διακρίνονται με μετάλλιο ή προσπαθούν να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση φτάνοντας όσο πιο ψηλά μπορούν στην κατάταξη.. καταφέρνουν έναν άθλο! Γιατί αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγωνίζονται με τα ελληνικά χρώματα.. ενώ ιδίως όσοι διακρίνονται.. θα μπορούσαν να αξιώσουν κάτι καλύτερο στη ζωή και την καριέρα τους.. λαμβάνοντας υπηκοότητα άλλης χώρας.. και αγωνιζόμενοι φορώντας άλλο εθνόσημο;
Όλες αυτές οι προσωπικότητες του αθλητισμού.. οι άνθρωποι με την κουλτούρα και τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας.. με τον αυθεντικό χαρακτήρα.. το καθαρό χαμόγελο.. το ήθος και το συγκροτημένο πνεύμα.. οι άνθρωποι που με αυταπάρνηση βλέπουν στον στόχο την πραγματική δόξα των ηρώων.. δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή Ελλάδα.. με την χώρα των ανθρώπων που τη φθείρουν και τη χρεοκοπούν..
Δεν έχουν καμία σχέση με τη μίζερη χώρα του survivor και του big brother.. με το μέσο Έλληνα και τη μέση συμπεριφορά.. με το δημόσιο λόγο και κυρίως με τον πολιτικό δημόσιο λόγο.. με τους θεσμούς του κράτους που έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.. με τα ΜΜΕ που ευτελίζουν ότι καλό γίνεται.. με τα αναχρονιστικά κλισέ του συστήματος που από τη μια προβάλει τους άθλους όλων των αθλητών που φορούν το εθνόσημο.. αλλά από την άλλη.. ανέχεται ακόμη και το ρατσισμό απέναντι σ’ εκείνους τους αθλητές που προέρχονται από γονείς πρόσφυγες ή μετανάστες που αναζήτησαν στη χώρα μας μια καλύτερη τύχη.
Οι αθλητές είναι μόνοι τους.. αλλά έχουν και όλη την Ελλάδα στο πλευρό τους! Είναι μόνοι τους στις προπονήσεις.. στους τραυματισμούς.. στους ιδρώτες.. στα χρέη.. στη φτώχεια.. Έχουν όλη την Ελλάδα μαζί τους όταν παρά τη μοναξιά τους.. καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση στο βάθρο! Και συνήθως δεν μιλάμε για όλες τις θέσεις.. αλλά για τη χλιδή της πρώτης θέσης.. για το χρυσό! Ε ναι.. στη χώρα μας και δεν στηρίζουμε.. και δεχόμαστε μόνο την πρωτιά!
Ο Ελληνικός αθλητισμός παρουσιάζει μια άλλη εικόνα από αυτή των διακρίσεων. Κυριαρχείται από άθλιες διοικήσεις.. κακές συνθήκες.. μηδενικό προγραμματισμό.. παραγοντισμούς ως και συμπεριφορές του υποκόσμου.. οι οποίες πνίγουν κάθε υγιή δύναμη και συντελούν δραστικά στο γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει αθλητική κουλτούρα!
Η Στεφανίδη.. ο Τεντόγλου.. η Ντρισμπιώτη και η Τζένγκο πανηγυρίζουν με την ελληνική σημαία στους ώμους τους.. δακρύζουν και χαμογελούν.. αλλά συνάμα έχουν τόσα παράπονα κατά καιρούς εκφράσει για τη μοναξιά τους στον αθλητισμό.. που προσωπικά τους ντρέπομαι. Τους ντρέπομαι γιατί έχουν τόσο δίκιο!
Αποσπάσματα από αθλητικά διαδικτυακά μέσα:
Ο Μίλτος Τεντόγλου, παραμένει χαλαρός, ειλικρινής, αφοσιωμένος, δεν μεγαλοποιεί τις επιτυχίες και δεν ψάχνει δικαιολογίες αν κάτι δεν πάει καλά, παρά επιστρέφει στην προπόνησή του και βελτιώνεται. Ένας αθλητής που πήρε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην τελευταία προσπάθεια και έχασε παγκόσμιο χρυσό με τον ίδιο τρόπο, πήρε το ευρωπαϊκό χρυσό με τρία άλματα και μισό μέτρο πάνω από τους άλλους αθλητές! Είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τη φύση του αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας, εντυπωσιάζοντας κάθε φορά με τις δηλώσεις του. Παρότι νεαρός, είναι ένας αφοπλιστικά προσγειωμένος και σεμνός αθλητής, αν και ο κατά τεκμήριο κορυφαίος του κόσμου στο μήκος.
Το άλμα του κορυφαίου Μίλτου Τεντόγλου στα 8.52 μέτρα έσπασε τα ρεκόρ και έφερε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα.
Το γκράφιτι βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του γηπέδου Απόλλωνα Καλαμαριάς σύμφωνα με το thestival.
O αγαπημένος αθλητής αποτελεί πηγή έμπνευσης, κυρίως με την προσωπικότητά του και τον σεμνό του χαρακτήρα.
Ιστορία γράφει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο Μόναχο. Η “χρυσή” πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35χλμ. βάδην έκανε ένα ανεπανάληπτο double, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στα 20χλμ. βάδην στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.
Η σπουδαία Ελληνίδα αθλήτρια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και στα 20χλμ. βάδην με χρόνο 1:29:03, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στα 35χλμ. βάδην.
«Έτρεξα για όλους αυτούς που πίστεψαν σε μένα. Ίσως σήμερα πήραν ένα ακόμη κίνητρο παραπάνω για να μη το βάζουν ποτέ κάτω» δήλωσε η σπουδαία αθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη απαντώντας σε όσους την αμφισβήτησαν λόγω της ηλικίας της.
«Έχω πάρει 4 μετάλλια σε ευρωπαϊκά από το 2014 και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 2 σε μια εβδομάδα!», έγραψε με χιούμορ η Κατερίνα Στεφανίδη για την σπουδαία επιτυχία της χρυσής πρωταθλήτριας βάδην.
Την ομορφιά του αθλητισμού, που οφείλει να ενώνει, αναδεικνύει η αποθεωτική ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που έγινε σήμερα η πρώτη Ελληνίδα που κάνει ποτέ νταμπλ σε τέτοια διοργάνωση.
Η Ελίνα Τζένγκο κόρη Αλβανών μεταναστών πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Επί χρόνια αντιμετωπίστηκε από το ελληνικό κράτος ως «παράτυπη μετανάστρια» παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ.
Πρόκειται για ένα κορίτσι που γεννήθηκε στην Ελλάδα και πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2018, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και μας κάνει όλους περήφανους.
Xιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στη χώρα μας είναι «αόρατα». Η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας δεν θα έπρεπε να αποτελεί μια τόσο συνθέτη υπόθεση -όχι μόνο για τους αθλητές-.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, με το τέταρτο συνεχόμενο μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες, μάλλον έδωσε τη δική της αγωνιστική απάντηση και υπενθύμισε ότι η εντυπωσιακή της καριέρα κινείται σχεδόν σε “σε ευθεία γραμμή” για πολλά χρόνια, παραμένοντας η σταθερή αξία του επί κοντώ παγκοσμίως. Αλλά πέρα από το αγωνιστικό, ο χαρακτήρας ενός αθλητή που χάνει το χρυσό και συνεχίζει να εμψυχώνει την αθλήτρια που συνεχίζει στα επόμενα ύψη, που ενδιαφέρεται για τις συναθλήτριές της, που χειροκροτεί την πρώτη και χαμογελά ευτυχισμένη στο δεύτερο σκαλί, είναι που την κάνει μοναδική. Είναι η αθλήτρια που υποστήριζε με θέρμη το κοινό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου γιατί αποτελεί το σημείο αναφοράς του αγωνίσματος.
Δεδομένα στα αφτιά όλων μας η είδηση ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό έχει γίνει συνήθεια, ωστόσο κάθε χρυσό διαφέρει.
Αυτό που κατέκτησε στο Μόναχο ήταν με διαφορά το πιο δύσκολο χρυσό. Ο λόγος; Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι πια 32 ετών και όπως δήλωσε και ο ίδιος συναγωνίστηκε έξι νεαρότερους αθλητές.
Την ίδια ώρα ο Λευτέρης Πετρούνιας προέρχεται πια από δύο χειρουργεία στους ώμους, το ένα από τα δύο πιο μέρη του σώματός του που δέχονται την μεγαλύτερη καταπόνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματός του (το άλλο είναι τα πόδια του τα οποία δέχονται τεράστια πίεση κατά την έξοδο του προγράμματος).
Όταν λοιπόν ουσιαστικά έχεις δύο νέους ώμους να φτιάξεις μέσα σε δύο χρόνια τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Πετρούνιας παρουσίασε ένα αλλαγμένο πρόγραμμα στο Μόναχο το οποίο πάντα εμπεριέχει το ρίσκο του και στην περίπτωση του τελειομανούς Δημήτρη Ράφτη πάντα παίρνει βελτιώσεις.
Ο Απόστολος Χρήστου έκανε φοβερή εμφάνιση στον τελικό των 50 μέτρων ύπτιο και κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ρώμη.
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Ρώμη. Ο κολυμβητής του Άκη Οικονόμου έκανε μία εξαιρετική κούρσα και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών για τρίτη σερί διοργάνωση.
Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία πανηγυρίζει η ελληνική κωπηλησία, καθώς ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών.
Σε έναν ακόμα τελικό ο Στέφανος Ντούσκος ήταν συγκλονιστικός. Δώδεκα μήνες μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο 27χρονος πρωταθλητής διεκδίκησε μέχρι το τελευταίο μέτρο το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, κατακτώντας τελικά το ασημένιο μετάλλιο με διαφορά 29 εκατοστών του δευτερολέπτου από τον Ολλανδό, Μέλβιν Τβέλαρ.