Hip hop κουλτούρα για αρχάριους

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Δε θα μπορούσα να αποχαιρετίσω το Νοέμβριο χωρίς ένα αφιέρωμα στο «hip hop»…! Από την αρχή του μήνα το «λιβανίζω», ωστόσο, όπως πολύ σοφά λένε, «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ο Νοέμβριος είναι για τους Αμερικανούς «Hip hop history month» και γιορτάζεται κάθε χρόνο με σχετικά δρώμενα που σκοπό έχουν να γνωρίσει ο κόσμος βαθύτερα την ιστορία της κουλτούρας αυτής και πώς επηρέασε καταρχάς τους Αμερικανούς κι έπειτα τον κόσμο.

Για μένα, η γνωριμία με την κουλτούρα αυτή ήρθε μέσα από τον χορό. Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια και μαθήτευσα κοντά σε σπουδαίους χοροδιδασκάλους, κάποιοι από τους οποίους είχαν έρθει και σε άμεση επαφή με ανθρώπους που «δημιούργησαν» το ίδιο το hip hop! Οι περισσότεροι από τους δημιουργούς άλλωστε βρίσκονται εν ζωή, καθώς πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο έπειτα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σήμερα να εξηγήσουμε κάποια βασικά πράγματα.

Hip hop για αρχάριους λοιπόν!

Το hip hop είναι κίνημα υποκουλτούρας και τέχνης που σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τους Αφροαμερικανούς και Πουερτορικανούς του νοτίου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ τη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στον κόσμο.

Ο DJ Afrika Bambaataa θεωρείται ένας από τους ιδρυτές-πατέρες του hip-hop κινήματος. Εκείνος, υπογράμμισε τους ακρογωνιαίους λίθους της κουλτούρας αυτής με τους εξής όρους (θα τους συναντήσετε και ως four elements of hip hop):

  • το λεκτικό ρυθμικό ύφος «rapping» (ή αλλιώς MCing), η απαγγελία στίχων δηλαδή,
  • το, DJing, δηλαδή τη δημιουργία ήχων με record players και DJ mixers (ακουστικά),
  • το b-boying/breaking (ο χορός, αλλιώς και break dance) και,
  • το γκράφιτι, κείμενα, συνθήματα ή ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Τι είναι ραπ λοιπόν; Πώς προέκυψε;

Το MCing (MC= Master Of Ceremonies or Microphone Controller) εμφανίστηκε το ’75-’78 όταν ένας Dj συνέδεσε το μικρόφωνο στον μίκτη του και άρχισε να λέει διάφορους στίχους, για να εμψυχώσει τα B-boys. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι MC’s το ’79-’85. Έπαιρναν το μικρόφωνο και μιλούσαν για την προσωπική τους ζωή, για διάφορα προβλήματα της κοινωνίας και για πολλά άλλα θέματα. Η «ραπ» δίνει έμφαση στους στίχους και στο περιεχόμενο αυτών, ενώ η μουσική είναι συνήθως συνοδευτική και δευτερεύουσας σημασίας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται ακριβώς, αλλά «απαγγέλλονται» με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη jazz και από άλλα μουσικά ρεύματα (θα μου επιτρέψετε να πω και από τη Disco). Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση, πολλές φορές ανατρεπτική και καυστική, ενώ δεν απουσιάζει η λυρικότητα και η ποιητική πνοή από ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Τι είναι χορός hip hop;

Ο χορός που πρωτοεμφανίστηκε για να «συνοδεύει» την hip hop μουσική. Στα old school styles περιλαμβάνονται και το break dance, το popping και το locking. Ο χορός αυτός αναπτύχθηκε και διαδόθηκε πάρα πολύ από Dance Crews στις Η.Π.Α που προετοιμάζονταν εκτός αιθουσών σχολών χορού, δηλαδή στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στα clubs. Γ’ αυτό και οι χοροί αυτοί είναι γνωστοί ως street dances. Τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Soul Train, ταινίες όπως το “Breakin”, “Wild Style”, κ.α. παρουσίασαν τα crews τα styles αυτά στο ευρύ κοινό.

Πώς βοήθησε η hip hop κουλτούρα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Όλη η κουλτούρα του hip hop γεννήθηκε ως τρόπος αντιμετώπισης των σκληρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και της περιθωριοποίησης που βίωναν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Ήταν η «διέξοδος» από την καθημερινή βία. Οι μάχες για την επιβίωση μετατρέπονταν σε χορευτικές μάχες “battles”, σε κύκλους “cyphers”, ανάμεσα σε χορευτές που έβαζαν στις κινήσεις τους την προσωπική τους σφραγίδα: “freestylers”.

Για όλους τους υπόλοιπους που επηρεάστηκαν από την τάση αυτή και την υιοθέτησαν, συνετέλεσε το γεγονός ότι η ραπ και το MCing, εν τέλει, καθώς και ολόκληρη τη hip-hop κουλτούρα ήταν πολύ διαφορετική! Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει κάποια σχολή για να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να ζωγραφίσεις ή να παίξεις μουσική. Το κάνεις επειδή το νιώθεις και για να περάσεις το δικό σου μήνυμα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Hip hop – Wikipedia

Στο κανάλι που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις και βίντεο στα πλαίσια του μήνα εορτασμού «hip hop history month» για το 2021, καθώς και να κάνετε τη δωρεά σας, βοηθώντας την ανέγερση του Universal Hip Hop Museum Opening, το 2024!

Φωτογραφίες από pixabay & pexels

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *