Η βία είναι τέχνη..

Τι δεν είναι; Εγώ αυτό κατάλαβα τις τελευταίες ημέρες όταν η βία έγινε εικόνες και αυτές αντικείμενο συζήτησης, διαμάχης και φιλοσοφικών αναζητήσεων!

Η τέχνη της φωτογραφίας συναντά την ωμή βία. Ο αστυνομικός που λιντσαρίστηκε από τους κουκουλοφόρους.

Ένας αστυνομικός λιντσάρεται από 30 κουκουλοφόρους ενώ πριν ένας πολίτης ξυλοφορτώνεται από μερικούς αστυνομικούς.. Κοινός παρονομαστής οι φωτογράφοι γύρω από τα θύματα να ανταγωνίζονται για το ποιος θα βγάλει το καλύτερο.. πιο αποτρόπαιο ενσταντανέ..

Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι.. όπως και οι αστυνομικοί.. όπως και οι κουκουλοφόροι! Ναι δουλειά κάνουν κι αυτοί.. μιας και καθιερώθηκαν πια στο να σπάνε αυτοκίνητα, καταστήματα, πάρκα.. και ενίοτε και κεφάλια! Πρέπει να χτυπούν και κάρτα τόσες φορές που μαζεύονται τελευταία!

#πονάω.. η ειρηνική αντίδραση στην αστυνομική βία

Η βία γίνεται τέχνη δυστυχώς.. αλλά ευτυχώς καταδικάζεται από όλους.. Καταδικάζεται αλλά επιζεί, εντείνεται και καταλήγει να είναι όπλο προπαγάνδας! Ένα όπλο που σκοτώνει τα ουσιαστικά της επικαιρότητας και με σκληρό (οπτικοακουστικό) ροκ στυλ καθηλώνει τους ανθρώπους σε ναρκοπέδιο.. ανάμεσα στις βολές εκείνων που υπερασπίζονται τους μεν.. και εκείνων που δικαιολογούν τους δε..

Εμείς στο elenifourli.com δεν θα μπούμε σ’ αυτό το ναρκοπέδιο.. Κι αυτό γιατί οι νάρκες της διχόνοιας πολλές φορές έχουν διαμελίσει την ελληνική κοινωνία..

Η βία είναι απάνθρωπη και αποκρουστική.. Δεν πρέπει είναι καταδικαστέα μόνο στα λόγια.. αλλά να ξεκινήσουν δράσεις που να περιθωριοποιούν εκείνους που τη χρησιμοποιούν.. Καταρχάς να σταματήσει αυτός ο άτυπος διαχωρισμός στη βία.. αναλόγως του αποτελέσματος που επιφέρει. Αν δηλαδή σοκάρει με τη σφοδρότητά της να καταδικάζεται.. ενώ αν δεν έχουμε κανέναν σοβαρό τραυματισμό ή νεκρό να προσπερνάτε..

Το πώς διαχειριζόμαστε τη βία καθίσταται ως στοιχείο πολιτισμού.. Ένα πολιτισμένο κράτος μορφώνει την κοινωνία στο να αποστρέφεται κάθε βίαιη συμπεριφορά.. Ένα πολιτισμένο κράτος δεν γεννά τέχνη μέσα από τη βία.. αλλά μέσα από ένα «αμάλγαμα» διαφορετικοτήτων!

Θα προτιμούσα δηλαδή να δω μια φωτογραφία με κόκκινα τριαντάφυλλα αντί για αίμα, με κοντάρια selfie αντί για καδρόνια και με φρούτα αντί για πέτρες.. Βέβαια έτσι δεν θα είχε την ίδια απήχηση.. ε;; Άρα μήπως μας τρέφει η βία; Μήπως το ευχαριστιόμαστε κιόλας;

Τελικά.. αφού δεν είμαστε εμείς τα θύματα.. η βία ως τέχνη δεν είναι μονάχα αποδεκτή.. αλλά και θελκτική!

Ιωάννα

Φωτογραφίες: Athens Voice, Unsplash (sebastiaan stam), The Socialist

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *