Η ιστορία πίσω από τα μεζεδοπωλεία Σχολαρχείο και της Αργυρώς.

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά.. να αγαπήσει καλά.. να κοιμηθεί καλά.. αν δεν έχει φάει καλά. Αυτό το είχε πει η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ.. και μας το έλεγαν συνέχεια με τον τρόπο τους και οι γονείς μας!

Μιλώντας για καλό φαγητό.. πρέπει να ομολογήσω ότι προσωπικά.. είμαι από τους αυστηρούς κριτές! Ιδίως όταν τρώω εκτός σπιτιού.. θέλω να μην «κλαίω» τα χρήματά μου! Μπορώ να προσθέσω σχετικά μ’ αυτό.. πως τα τελευταία χρόνια έχω γίνει ακόμα πιο σχολαστική. Η συνεργασία του elenifourli.com με το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς αρχικά και κατόπιν (με την έναρξη λειτουργίας του) με το Σχολαρχείο.. συνέβαλε σ’αυτό!

Για τα δυο αυτά.. πετυχημένα μεζεδοπωλεία της πόλης μας της Χαλκίδας.. θα αναφερθούμε. Το μεζεδοπωλείο Σχολαρχείο και το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς είναι ευρέως γνωστά στους συντοπίτες μας.. αλλά υπάρχουν ήδη εκατοντάδες αναρτήσεις γι αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. από επισκέπτες.. κυρίως Αθηναίους.. που έρχονται στην πόλη μας για διακοπές!

Η ιστορία των δυο μεζεδοπωλείων.. αλλά και πιο προσωπικά στοιχεία.. περιλαμβάνονται σε αυτή τη σύντομη συνέντευξή μου με τον υπεύθυνο των μεζεδοπωλείων.. τον κύριο Πρόδρομο Καλαϊτζόγλου. Πρέπει να σας πω ότι ο κύριος Καλαϊτζόγλου μαζί με τη σύζυγό του κυρία Αργυρώ Βράκα (ιδιοκτήτρια των μεζεδοπωλείων).. έχουν δώσει την ψυχή τους στα μεζεδοπωλεία τα οποία και έχουν ξεκινήσει από το μηδέν με προσωπικά – οικογενειακά κεφάλαια!

Ελπίζω λοιπόν.. να βρείτε ενδιαφέρουσα την παρακάτω συνέντευξη.

Κύριε Καλαϊτζόγλου.. πείτε μου δυο λόγια για εσάς (που γεννηθήκατε, για την οικογένειά σας, για τα παιδικά σας χρόνια κτλ).

Γεννήθηκα στη Χαλκίδα. Η οικογένειά μου είναι τρίτεκνη. Τα παιδικά μου χρόνια θα έλεγα ότι ήταν περιπετειώδη! Πλέον είμαι παντρεμένος και έχω δυο υπέροχα παιδιά.

Σχολαρχείο και Αργυρώ. Ιδιαίτερα ονόματα για μεζεδοπωλεία. Πώς προέκυψαν; Υπάρχει ιστορία πίσω απ’ αυτά;

Το πρώτο μου επαγγελματικό βήμα υπήρξε το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς. Θέλησα να δώσω το όνομα της γυναίκας μου.. λόγω του θαυμασμού μου γι αυτήν! Ήταν λοιπόν συναισθηματικός ο λόγος και επιπλέον συμβολικός.. μιας και μ’ αυτόν τον τρόπο εξέφρασα ένα ευχαριστώ  για την Αργυρώ. Το Σχολαρχείο που ήρθε αργότερα.. ως όνομα προέκυψε από μια ιδέα που έχει σχέση με τη θέση του μεζεδοπωλείου.. που βρίσκεται δηλαδή δίπλα στο 3ο δημοτικό σχολείο.

Πότε παρεμπιπτόντως ξεκίνησαν τη λειτουργία τα μεζεδοπωλεία σας;

Το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς ξεκίνησε το 2013.. τον Νοέμβριο για την ακρίβεια. Το Σχολαρχείο ξεκίνησε πέντε χρόνια αργότερα.. τον Σεπτέμβριο του 2018.

Γιατί επιλέξατε να επενδύσετε στην Ελλάδα με τα μνημόνια και επιπλέον στη Χαλκίδα, μια πόλη με πολλούς ανέργους και γενικά με αυξημένα τα ποσοστά της φτώχειας;

Η Χαλκίδα είναι ο τόπος καταγωγής μου.. και επιθυμία μου ήταν και είναι να επενδύω στον τόπο μου και στους ανθρώπους του.

Αν και θα ήθελα πρώτα να μιλήσουμε για τις πεντανόστιμες γεύσεις από τα πιάτα.. δεν μπορώ να αντισταθώ και θα ρωτήσω κάτι που το σχολιάζουν πολλές γνωστές μου. Πώς κρατάτε τις τιμές σε τόσο καλά επίπεδα;

Είναι όντως κάτι πολύ δύσκολο. Βασίζεται στο τρίπτυχο Σωστή οργάνωση – Διαχείριση προμηθευτών και υλικών – Συνεχής επαγρύπνηση. Δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη του ώστε να μην επηρεάζεται ούτε η τιμή.. αλλά ούτε και η ποιότητα.

Μου δώσατε πάσα τώρα. Η υπέροχη γεύση είναι πασίγνωστη. Θέλετε ωστόσο να μας πείτε και δυο λόγια για την ποιότητα; Είναι σημαντικό ότι ακόμα και από τις σαλάτες καταλαβαίνει κάποιος ότι χρησιμοποιείτε ποιοτικές πρώτες ύλες.

Ισχύει και για την ποιότητα το παραπάνω. Θέλει συνεχώς να μεριμνάμε για την ποιότητα. Είμαι φανατικά απέναντι στην άποψη «ότι πληρώνεις παίρνεις». Δόγμα μου είναι «ότι πληρώνει κάποιος.. επιβάλλεται να είναι ποιοτικό και αξιόλογο».

Νέα πιάτα έρχονται συνέχεια.. όπως και ωραίες εκδηλώσεις.. βραδιές με ζωντανή μουσική κτλ. Υπάρχουν πλάνα και για άλλα ιδιαίτερα που δεν πάει ο νους μας πράγματα;

Φυσικά. Stay tuned..

Κορονοϊός. Ας τον αφήσουμε καλύτερα πίσω. Ακρίβεια. Είναι εδώ.. υπάρχει και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τους ανθρώπους. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς όλο αυτό; Πριν απαντήσετε θα ήθελα να συμπληρώσω ότι πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και το κλίμα γενικά είναι βαρύ.

Το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς.. το Σχολαρχείο και όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτά.. αποτελούν μέρος της οικογένειάς μου. Αν χρειαστεί οπότε να θυσιάσω κάτι.. αυτά θα είναι τα προσωπικά μου έξοδα και τα έξοδα του σπιτιού μου. Η δουλειά μας.. η πλάτη που βάζουμε.. είναι η εγγύηση απέναντι και στους υπαλλήλους μας.. αλλά και στους πελάτες μας.

Θα κλείσω με τα προσωπικά σας. Με τι είναι φουλ ερωτευμένος ο Πρόδρομος Καλαϊτζόγλου; Μη μου πείτε «με τη δουλειά μου».

Είμαι με τη γυναίκα μου.. και θα μου επιτρέψετε να πω.. και με τη δουλειά μου!

 


Στοιχεία Συνέντευξης:

Επιμέλεια: Ελένη Φούρλη

Φωτογραφίες: Γιάννης Μπιλάλης, Σελίδες των μεζεδοπωλείων στο Facebook

Επεξεργασία φωτογραφιών: Στο Canva από την E.F.TEAM

Χώρος Συνέντευξης: Μεζεδοπωλείο Σχολαρχείο

You May Also Like