Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Μία ενδιαφέρουσα φιλοσοφία που ακολουθούν οι Ιάπωνες σε σχέση με τη διατροφή είναι η “Hara Hachi bu” που σημαίνει “Φάε μέχρι να χορτάσεις κατά 80%”.
Ουσιαστικά προάγει μια προσέγγιση mindful eating για καλύτερη πέψη, πρόληψη της υπερφαγίας και διατήρηση υγιούς βάρους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τρώμε μέχρι να σκάσουμε… Άλλωστε πόσο συχνά χρησιμοποιούμε αυτήν ακριβώς την έκφραση; Το concept αυτό λοιπόν μας προτρέπει να σταματήσουμε να τρώμε πριν χορτάσουμε τελείως, έτσι ώστε να αφήσουμε περισσότερο χρόνο στον οργανισμό και το σώμα μας να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει την τροφή.
Η τεχνική αυτή υπόσχεται βελτίωση μεταβολισμού, μείωση κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και αίσθηση συνολικής ευεξίας λόγω της ανακούφισης του πεπτικού συστήματος.
Με αυτή τη μέθοδο έχουμε τη δυνατότητα να τιθασεύσουμε τη λαιμαργία μας και να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας.
Η προέλευση της μεθόδου “Hara Hachi bu” είναι από την πόλη της Οκινάουα, όπου οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ασθενειών από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής.
Πώς μπορείτε να δοκιμάσετε το hara hachi bu στην πράξη
Όταν κοιτάτε το γεμάτο πιάτο σας, αποφασίστε πόση ποσότητα μπορεί να σας χορτάσει και στη συνέχεια, υπολογίστε το 80%, π.χ. τα 2/3 του φαγητού. Βάλτε στόχο να νιώθετε ικανοποιημένοι και να μην πεινάτε πια, παρά να χορτάσετε πλήρως και σίγουρα όχι να “σκάσετε”! Παράλληλα προσπαθήστε να φάτε αργά και όχι βιαστικά, βοηθώντας τον οργανισμό σας να “καταγράψει” τι τρώει και “πως αισθάνεται”.
Αν δυσκολεύεστε δοκιμάστε την τεχνική “μια μπουκιά λιγότερη”:
Αν έχετε συνηθίσει να αδειάζετε το πιάτο σας, είναι καιρός να αφήνετε τουλάχιστον μια μπουκιά. Μόλις τα καταφέρετε, δοκιμάστε να αφήνετε δύο μπουκιές. Έτσι, είναι πιο εύκολο να μειώσετε σιγά σιγά την ποσότητα και να μπορείτε να χωρίζετε το πιάτο σας στο 80%-20%.
Σκέφτομαι να το δοκιμάσω… Από Δευτέρα όμως!!!