Η ιστορία ενός πλειστηριασμού.. και ποια η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Οι πλειστηριασμοί είναι πια ηλεκτρονικοί. Χρωστάς.. δεν μπορείς να πληρώσεις.. δεν μπορείς να προσλάβεις έναν δικηγόρο και να διεκδικήσεις μια βιώσιμη πληρωμή του χρέους σου μέσα από τη δικαιοσύνη.. οι εισπρακτικές και τα δικηγορικά γραφεία σε εκβιάζουν και απαιτούν άμεση εξόφληση (αυτό δεν είναι προσβολή της αξιοπρέπειας;).. και τελικά μέσα από μια δικαστική διαδικασία.. για την οποία – ενημερώθηκες; – δεν ενημερώθηκες; – σου παίρνουν το σπίτι ηλεκτρονικά. Κατόπιν.. το σπίτι δεν ανήκει σ’ εσένα και εκεί βρίσκεσαι ως καταληψίας.

Βάζουν οπότε δικαστικό επιμελητή και έρχονται και μερικοί αστυνομικοί (αμέσως εκεί το κράτος βρίσκει τα όργανα της τάξεως).. και.. δείτε τι έγινε στην ιστορία της κυρίας Ιωάννας Κολοβού.. συνταξιούχου δημοσιογράφου. Δείτε πώς ένα μικρό χρέος.. πώς μια αδυναμία να εξοφληθεί.. γιατί έτσι τα έφερε η ζωή στη γυναίκα.. πώς λοιπόν όλο αυτό.. προκάλεσε καταρχάς την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.. και επίσης την αφαίρεση της στέγης μια γυναίκας. Τι χρήματα δανείστηκε; Πόσα έχει πληρώσει μέχρι τώρα; Πώς τοκίστηκαν; Πόσα έξοδα μπήκαν καπέλο; Πόση αξία έδωσαν στο σπίτι της γυναίκας; Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αρπαγή. Εμείς πληρώνουμε τις τράπεζες.. και αυτές δείτε τι κάνουν με τα κόκκινα δάνεια.. Πάμε να δούμε το χρονικό της υπόθεσης..

Η Ιωάννα Κολοβού  έχει πάρει σύνταξη από το 2011.. καθώς εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Ο σύζυγος της έχει φύγει από τη ζωή και η κα Κολοβού έχει για χρόνια προσπαθήσει να παρέχει ότι είναι δυνατό στον γιο της.. προκειμένου να καταφέρει να σπουδάσει. Να σημειωθεί ότι η ίδια αντιμετώπιζε και προβλήματα με την υγεία της. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000.. είχε πάρει πιστωτικές κάρτες της Εθνικής.. όπου πλήρωνε κανονικά.. για χρόνια.. τις δόσεις που της αναλογούσαν.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ομαλά.  «Μετά από περίπου 10 χρόνια που πλήρωνα, περίπου το 2011 είχα αρχίσει να δυσκολεύομαι πάρα πολύ, καθώς είχε φύγει ο σύζυγός μου από τη ζωή και εγώ με μια σύνταξη 700 ευρώ προσπαθούσα να μεγαλώσω το παιδί μου εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι δεν πρέπει να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου και ούτε τώρα είμαι».. είχε δηλώσει στο Magazine.

Κατόπιν.. βρήκε ένα πρόγραμμα από την τράπεζα.. το περίφημο «Όλα σε ένα.. νοικοκυρεμένα». Οπότε πήγε να ενοποιήσει όλο το χρέος που είχε δημιουργηθεί σε ένα πακέτο και να συνεχίσει να το πληρώνει μηνιαία. Τα χρήματα που οφείλονταν είχαν φτάσει με τους τόκους τα 15.000 ευρώ..

Έχοντας πια ενοποιήσει τα χρέη από τις κάρτες της.. συνέχισε να πληρώνει για κάποιο διάστημα μέχρι που πλέον της ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά της αδύνατο.. καθώς τα 700 ευρώ αποτελούσαν το μοναδικό της εισόδημα.

Οι προειδοποιήσεις και τα τηλεφωνήματα από την τράπεζα και το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει τον ρόλο εισπρακτικής εταιρείας ήταν συνεχόμενα.. με την κα Κολοβού όμως να αδυνατεί να βρει λύση. Το 2014 πλέον.. της μεταφέρθηκε πως η τράπεζα θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και στη συνέχεια θα κάνει κατάσχεση του μοναδικού περιουσιακού της στοιχείου.. αφού τα επιτόκια είχαν ανεβάσει το χρέος στις 30.000 ευρώ.

Πράγματι, το 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την διαταγή πληρωμής με αριθμό 15577/2014.

«Συνέχισαν να με παίρνουν τηλέφωνο από το δικηγορικό γραφείο που λειτουργούσε ως εισπρακτική για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, ζητώντας μου να πληρώσω κάποια χρήματα για να γλιτώσω το ενδεχόμενο να πλειστηριαστεί το σπίτι. Ζήτησα ξανά από την τράπεζα να γίνει διακανονισμός και μου απάντησαν πως έπρεπε πρώτα να δώσω 5.000 ευρώ μετρητά.

Δεν τα είχα, έτρεξα στην ΕΣΗΕΑ και αφού έγινε μια προσπάθεια, πήρα τα χρήματα ως προκαταβολή του ΕΦΑΠΑΞ που θα λάμβανα. Τα έδωσα. Λίγο καιρό μετά όμως, μου ζήτησαν άλλα 2.000 ευρώ προκειμένου να μπουν σε διαδικασία να συζητήσουν διακανονισμό. Έγινα έξω φρενών. Με κορόιδευαν ενώ ήξεραν πως δεν έχω καταθέσεις και τα μόνο μου εισόδημα ήταν 700 ευρώ το μήνα», λεει  η κα Κολοβού.

Το σπίτι της κατασχέθηκε από την τράπεζα. Η συνταξιούχος.. σύμφωνα με όσα περιγράφει.. λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν κατάφερε να κάνει οποιαδήποτε πράξη ανακοπής της διαδικασίας και έτσι όλα οδήγησαν στον πλειστηριασμό.. Ο πλειστηριασμός του διαμερίσματος στα Άνω Ιλίσια έγινε τελικά ηλεκτρονικά.. στις 16 Μαρτίου 2022.. με την παρουσία συμβολαιογράφου.

Στις φωτογραφίες βλέπετε την πόρτα του σπιτιού να είναι σπασμένη. Βλέπετε αστυνομικούς.. ενώ βρέθηκαν και μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης για να συμπαρασταθούν. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η κυρία Κολοβού δεν θα μένει πια στο σπίτι της.. δεν θα είναι δικό της το σπίτι. Πλήρωσε πολλά.. αλλά ήθελαν και την ψυχή της. Αν πάθει κάτι η υγεία της.. γιατί είναι και μεγάλη γυναίκα.. κανείς δεν θα λογοδοτήσει. Κανείς δεν θα τιμωρηθεί αν η γυναίκα από τη στεναχώρια της πάθει κανένα εγκεφαλικό ή καμιά καρδιακή προσβολή.. Αυτό είναι το κράτος μας.. Αυτή είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που δεν μας ανήκει. Ανήκει μόνο σ’ εκείνους που με λαμογιές.. με εγκλήματα και με ανωμαλίες.. χαίρονται τα πάντα..

 

Φωτογραφίες: Δημόσιες στο Facebook

You May Also Like