Καλωσήρθατε στον ειδυλλιακό σκουπιδότοπο. Μην ξεχάσετε ν’αφήσετε τη σακουλίτσα σας φεύγοντας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Παραλία Θαψά, Δήμου Κύμης – Αλιβερίου:

Ειδυλλιακή, δυσπρόσιτη, διάσημη για τα γαλαζοπράσινα νερά και το πανέμορφο φυσικό τοπίο που την περιβάλει.

Η παραλία που αποτελεί ένα «άπιαστο όνειρο» για εκείνους που δεν ρισκάρουν τον κακοτράχαλο χωματόδρομο, ο οποίος κάθε τόσο «στρώνεται» και μετά από λίγο «χαλάει», σαν το γεφύρι της Άρτας, ένα πράγμα.

Πρόκειται λοιπόν για μια παραλία «μύθο», με άγρια ομορφιά, η χαρά των απανταχού Instagramers και η «ζήλεια» όλων εκείνων που παρακολουθούν τα stories και με αγωνία ρωτούν: «Πότε πήγες; Ήταν καλός ο δρόμος;»

Πήγαμε αγαπητοί φίλοι. Ανήμερα τον 15Αύγουστο. Είχαμε ακούσει ιστορίες, είχαμε δει φωτογραφίες και βίντεο, ωστόσο δεν είχαμε τολμήσει να διανύσουμε τον άσχημο χωματόδρομο, περίπου 6 χιλιομέτρων, που οδηγεί στην παραλία.

Κι αφού το τολμήσαμε και φτάσαμε ως εκεί, αυτό που αντικρύσαμε δεν είχε καμία σχέση με αυτό που περιμέναμε.

Η δυσπρόσιτη παραλία ήταν γεμάτη κόσμο. Ok ως εδώ, λογικό τέτοια μέρα.

Η δυσπρόσιτη παραλία διαθέτει beach bar, με καφέ, φαγητό, ξαπλώστρες. Επιπλέον, έχει πολλούς ημιμόνιμους «θαμώνες» σε καθεστώς ελεύθερου camping, άλλους πιο μόνιμους σε κάτι «σπίτια», έχει μέχρι και στάβλο με άλογα.

Αυτό που αντικρύζεις βέβαια, πρώτο, πριν η πατούσα σου αγγίξει αμμουδιά, είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κάτω από την μεταλλική ταμπέλα που καλωσορίζει κι ενημερώνει τον επισκέπτη, οι προηγούμενοι επισκέπτες έχουν φροντίσει ν’ αφήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τα χαρακτηριστικά της ανατροφής τους:

Ένα βουνό από σκουπίδια που μυρίζουν μέχρι την παραλία και αποτελούν πηγή μόλυνσης και καταφύγιο εντόμων. Ένα βουνό, επικίνδυνο και για εκείνους που αποφασίζουν να διανυκτερεύσουν σε αυτό το περιβάλλον.

Η πρώτη μου απορία ήταν με ποιο τρόπο συλλέγονται αυτά τα απορρίμματα; Γιατί είναι τόσα πολλά; Γιατί θέλω να πιστεύω ότι κάποια διαδικασία θα προβλέπεται από τους αρμόδιους φορείς. Μέσω θάλασσας; Δε γνωρίζω. Έπειτα, από πότε είχαν να τα μαζέψουν;

Βέβαια το πιο σοβαρό ερώτημα που με κάνει να θυμώνω είναι:

Γιατί κάποιος που με τόση δυσκολία θα φτάσει εκεί και βλέπει ότι είναι αδύνατο να κατέβει απορριμματοφόρο, δεν παίρνει τα σκουπίδια του μαζί στην επιστροφή; Τόσο πολύ δεν μας ενδιαφέρει;

Διότι όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί, όταν ο καιρός χαλάσει, ρίξει μια γερή μπόρα και παρασυρθούν όλα αυτά προς τη θάλασσα.

Μήπως τελικά αυτός είναι ο τρόπος που καθαρίζεται από την ανθρώπινη βλακεία η συγκεκριμένη παραλία (και άλλες αντίστοιχες της χώρας μας);;;

Αυτόματα;;;

You May Also Like