Το κέντρο της Χαλκίδας αλλάζει και γι αυτό η Δήμαρχος ενημέρωσε τους εμπόρους!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Τα μεγάλα έργα είναι εκείνα που διαμορφώνουν την εικόνα μιας πόλης.. που την αλλάζουν και την εξελίσσουν! Τα μεγάλα έργα είναι απαραίτητα να πραγματοποιούνται από κάθε θητεία αιρετών.. από κάθε δημοτική αρχή! Δυστυχώς.. από τη μια οι χρονοβόρες διαδικασίες στα χρηματοδοτούμενα δημόσια έργα.. από την άλλη.. η έλλειψη συνείδησης συνέχισης του έργου του προκατόχου εκάστοτε Δημάρχου.. αλλά βέβαια και η απουσία οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού.. προκαλούν σήμερα μια στάσιμη αν όχι παρακμάζουσα εικόνα για τη Χαλκίδα μας!

Πολλές οι προεκλογικές υποσχέσεις.. λίγες οι πράξεις.. και το ζητούμενο είναι αρχικά να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για ανικανότητα ή αν όντως οι δυσκολίες για την εξέλιξη της πόλης μας είναι ανυπέρβλητες! Την τετραετία που πέρασε.. η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε κανένα μεγάλο έργο. Ωστόσο.. σύμφωνα με τα παρακάτω λεγόμενα της Δημάρχου κυρίας Έλενας Βάκα.. κάποια μεγάλα έργα βρίσκονται στα σκαριά! Είναι έργα που θα αλλάξουν το εμπορικό κέντρο της πόλης μας!

Για τα έργα του ευρύτερου εμπορικού κέντρου και τον κανονισμό για τα ηλεκτρικά οχήματα ενημέρωσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας.. στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου..

Σχετική αναφορά έκανε στην εξέλιξη των έργων της Δημοτικής Αγοράς.. του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και της ανάπλασης της Λεωφόρου Βενιζέλου.. τα οποία θα δώσουν άλλη όψη στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας.

Αν (γιατί ποτέ δεν ξέρουμε) και όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα.. θα κάνουν το κέντρο της πόλης πιο προσβάσιμο και λειτουργικό για κατοίκους και επισκέπτες.. με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

«Τα μεγάλα αυτά έργα, είναι έργα που αλλάζουν την πόλη της Χαλκίδας και είναι ήδη σε εξέλιξη. Εκπονήσαμε μελέτες, πήραμε εγκρίσεις, υποβάλλαμε πλήρεις φακέλους και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που σήμερα σας τα παρουσιάζουμε, κάνοντας επιτέλους τη Χαλκίδα φιλική και στο κέντρο της. Μια Χαλκίδα που θα αξίζει να περπατιέται και στο εσωτερικό της, με επιπλέον στόχο, μετά την ολοκλήρωσή τους, να σταματήσει η αναρχία σε κυκλοφορία και σταθμεύσεις. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν εγκριθεί 13 θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίες θα προκηρυχθούν περίπου τον Σεπτέμβριο.».

Η κυρία Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης ότι η Δημοτική Αγορά προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. «Αποφύγαμε τον δανεισμό και πετύχαμε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με το ποσό των 4.500.000 ευρώ, από τα οποία ήδη έχουμε εκταμιεύσει το 1.800.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή της πλατείας Εμπόρων, που μαζί με τη Δημοτική Αγορά θα αποτελούν ενιαίο σύνολο». Όσον αφορά στο έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου η κυρία Βάκα επισήμανε ότι «Βρισκόμαστε στο προσυμβατικό στάδιο και σε 1 με 1,5 μήνα, θα είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή της σύμβασης. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου περιλαμβάνει όλους τους δρόμους γύρω από την Δημοτική Αγορά, Νεοφύτου, Περικλέους Σταύρου, Αντωνίου, Κριεζώτου, Γαζέπη, Παπαδημητρίου και Παπαναστασίου, οι οποίοι θα ανακασκευαστούν με νέα και προσβάσιμα πεζοδρόμια, νέα φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, κυβόλιθους και ασφαλτοστρώσεις.».

Σχετικά με την ανάπλαση της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αρεθούσης ανέφερε ότι το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα (από την παραλία έως τον κόμβο Δάριγκ.. από τον κόμβο Δάριγκ έως το Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα» και από το Μουσείο έως τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου). Τα δύο πρώτα τμήματα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.. ενώ το τρίτο τμήμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων.

«Θα γίνει μια συνολική ανάπλαση της Λεωφόρου, με μεγάλα και καινούρια πεζοδρόμια, καινούρια νησίδα, ενιαία φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, ασφαλτόστρωση και ποδηλατόδρομο και στις δύο πλευρές του δρόμου. Έχουν προβλεφθεί επίσης οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης και φωτοεκφόρτωσης. Όλα τα παραπάνω έργα έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για Άτομα με Αναπηρία, με οδεύσεις τυφλών και ράμπες, δίνοντας έτσι μια τελείως διαφορετική λειτουργικότητα στην ευρύτερη περιοχή».. ανέφερε η Δήμαρχος. Τέλος.. ενημέρωσε για την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της Αβάντων.. έως τα φανάρια της Λεωφόρου Χαϊνά.. όπου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κι έχει αποσταλεί για έγκριση.. καθώς και για την μελέτη για την ανάπλαση της οδού Αγγελή Γοβιού η οποία εκπονείται.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο σε πεζόδρομους.. η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έχει λάβει απόφαση.. η οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.. και προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. κατά μήκος των πεζοδρομημένων διαδρομών της οδού Αβάντων.. επί της Λεωφόρου Βουδούρη (παραλιακή οδός).. επί της Λεωφόρου Μακαρίου (πεζοδρόμιο).. επί των οδών Καραολή και Δημητρίου.. επί της οδού Τζιαρντίνι (πεζοδρόμιο).. καθώς και επί των πεζοδρομημένων τμημάτων των οδών Κριεζώτη.. Καραμουρτζούνη και Ερμού.

You May Also Like