Κοίλι.. το χωριό μου στην Εύβοια που λατρεύω!

Γράφει η Σταυρούλα Λουκά.

Γιατί όσοι έχουν περάσει στιγμές της παιδικής τους ηλικίας ή και όλη τους τη ζωή σε χωριό, δεν μπορούν παρά να το λατρεύουν! Η άμεση επαφή με τη φύση, η αίσθηση της ελευθερίας και οι πραγματικές φιλίες που χτίζονταν όταν πηγαίναμε για διακοπές στο χωριό είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία, που έχουν τοποθετήσει τον τόπο αυτό στο υψηλότερο βάθρο της καρδιάς μας!

Εγώ φυσικά θα σας μιλήσω για το δικό μου χωριό! Και παρά το γεγονός ότι είχα χωριό και από την πλευρά της μητέρας μου και του πατέρα μου (Άγιος Βλάσης και Κοίλι αντίστοιχα), με παππούδες και γιαγιάδες που πραγματικά μας λάτρευαν, το μικρότερο χωριό, δηλαδή το χωριό του πατέρα μου είναι αυτό που στιγμάτισε όλη την παιδική μου ηλικία και για αυτό θα σας μιλήσω!

Το ΚΟΙΛΙ. Το χωριό Κοίλι βρίσκεται στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου στην κεντρική Εύβοια και παρά το γεγονός πως έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι… αποκτά έναν πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα καθώς όσοι έχουν εξοχικό ή πατρικό σπίτι εκεί, πάντα το τιμούν με την παρουσία τους!

Ποτάμι με πλατάνια, γραφικά εκκλησάκια, μαγικά σοκάκια, πλακόστρωτη πλατεία, ο Πύργος του Κοιλίου και πάνω απ’ όλα κάτοικοι φιλόξενοι με ζεστή καρδιά!

Και αν τύχει να περνάτε από το χωριό μας Ιούλιο, μην παραλείψετε να γιορτάσετε μαζί μας στο φημισμένο πανηγύρι προς τιμήν του προφήτη Ηλία! Νησιώτικο γλέντι από τα λίγα!

Και αν κάποιοι βλέπουν «το χωριό» με λιγότερη αγάπη ή ξεχνώντας τη πραγματική του αξία θα μοιραστώ μαζί σας μια πραγματική μου ιστορία. Ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών στο μάθημα της Λαογραφίας ο καθηγητής με ρώτησε από ποιο χωριό έχω καταγωγή… κοκκίνισα , σκέφτηκα, ολόκληρος καθηγητής πανεπιστημίου σιγά μην ξέρει το Κοίλι… ούτε ο χάρτης δεν το έχει! Άρχισα λοιπόν να λέω «εεεεε…. να από ένα μικρό χωριό κάπου κοντά στην Κύμη…. δε θα το ξέρετε… το Κοίλι» , γυρνάει λοιπόν μπροστά σε όλους ο καθηγητής και μου λέει «Όταν μιλάς για την καταγωγή σου και το χωριό σου δε θα κομπιάζεις, θα λες απλά το όνομά του και όποιος κατάλαβε κατάλαβε!»…

Έτσι να μιλάμε λοιπόν για τα χωριά μας με αγάπη και περηφάνια!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *