Μέσω του χορού, queer χορευτές από τη Βραζιλία, αναζητούν “χώρο” στο κοινωνικό σύστημα

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Κάθε φορά που ταξιδεύω εκτός Ελλάδας επιδιώκω να επισκεφθώ χώρους που φιλοξενούν τέχνες. Ανάμεσα σε μουσεία, πινακοθήκες, παλάτια και θέατρα, πάντα αναζητώ την τέχνη του χορού, σε οποιαδήποτε μορφή ή διάσταση, στην προσπάθειά μου ν’ ανακαλύψω κάτι νέο.

Στο Institute of Contemporary Art, στη Βοστώνη, φιλοξενήθηκε ένα ιδιαίτερο musical – documentary, το οποίο παρουσιάστηκε σε μία αίθουσα με δύο γιγαντο-οθόντες, η μία απέναντι από την άλλη, οι οποίες έδειχναν το ίδιο βίντεο αλλά από διαφορετικές κάμερες – λήψεις ή έδειχναν την ίδια χορογραφία αλλά από διαφορετικούς χορευτές.

Αυτή η ενδιαφέρουσα παρουσίαση του έργου σε συνδυασμό με την ξεσηκωτική μουσική του με τράβηξαν στην αίθουσα και άρχισα να παρακολουθώ, πότε τη μία οθόνη, πότε την άλλη και πότε και τις δύο ταυτόχρονα.

Αυτό είναι το Swinguerra, μέσω του οποίου queer χορευτές από τη Βραζιλία αναζητούν “χώρο” μέσα σε ένα άκαμπτο κοινωνικό σύστημα.

Στην ταινία, τρεις διαφορετικές χορευτικές ομάδες συνδυάζουν τρία είδη χορού στις χορογραφίες τους: swingueira, brega funk και passinho da maloca. Αυτά τα στυλ περιλαμβάνουν και σύγχρονα στοιχεία από twerk και hip-hop, αλλά έχουν ρίζες στην αποικιακή ιστορία της Βραζιλίας, όταν οι σκλαβωμένοι λαοί χρησιμοποιούσαν το χορό και τη μουσική για να οργανωθούν πολιτικά, κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, χωρίς να προκαλούν υποψίες.

Ο τίτλος της ταινίας συνδυάζει έξυπνα το είδος χορού “swingueira” με τη λέξη “guerra” που στα πορτογαλικά σημαίνει “πόλεμος”. Στην ταινία, όπως και στην Ιστορία, η τέχνη είναι και “όπλο” και “θεραπευτής”.

Το “Swinguerra” έκανε το ντεμπούτο του το 2019 στη Μπιενάλε της Βενετίας και αυτή ήταν πρώτη του παρουσίαση στις Η.Π.Α.

Πρόκειται για μία συναρπαστική εμπειρία θέασης, όπου μαύροι κι LGBTQ χαρακτήρες χρησιμοποιούν το χορό ως τρόπο έκφρασης κι επιβολής σε μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος είναι ανοιχτά ομοφοβικός.

Δημιουργοί: Bárbara Wagner, Benjamin de Burca. 

 

Πηγές:

Claiming their space through dance – The Bay State Banner

Bárbara Wagner & Benjamin de Burca: Swinguerra | icaboston.org

You May Also Like