Στον καιρό του στοχασμού.. θες έναν λόγο να μιλάς!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Μην ψάχνεις λόγια να το πεις, δεν θέλει η αγάπη γλωσσοδέτες μήτε μαέστρους και συνθέτες – μια ματιά μονάχα αρκεί.

Η αγάπη θέλει μια αγκαλιά, λίγο κρασί κι ένα ζεστό κρεβάτι, κι αν θέλεις να θυμάσαι κάτι – θυμήσου του φθινοπώρου τα φιλιά. {από τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη}

Αλήθεια.. πληγώνεστε από τους ανθρώπους; Φυσικά και πληγώνεστε. Γι αυτό.. όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις ότι ο κόσμος είναι σκληρός για την πριγκίπισσα του παραμυθιού.. τόσο θα φέρεις την πραγματική ευτυχία στη ζωή σου. Πρώτα πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου..

«Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησε την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα».. έχει σχετικά πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Όλος αυτός ο πρόλογος.. για να μιλήσουμε για μια σπουδαία γυναίκα. Η Ειρήνη Παππά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.. την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Η απώλειά της αφήνει σίγουρα πιο φτωχή την πατρίδα μας. Αφήνει μόνες μας τις γυναίκες..

Η Ειρήνη Παππά δεν ένιωσε ποτέ τη ματαιοδοξία μιας ντίβας.. Ένιωσε περισσότερο από όλες μας.. άνθρωπος.. ένιωσε γυναίκα που είχε να παλέψει με χίλιες δύο παρανοήσεις και στερεότυπα.. ένιωσε ιδεαλίστρια που ρίχνονταν στη μάχη για τις ιδέες της.. οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από την ισχυροποίηση της θέσης της γυναίκας σε μια κοινωνία των ανδρών. Ένιωσε όμως και γυναίκα γεμάτη έρωτα.. έρωτα απόρθητο.. και ακατανίκητο..

Η Ειρήνη Παππά ήταν μια σπουδαία ηθοποιός.. η τελευταία Ελληνίδα Καρυάτιδα.. Μια ζωή γεμάτη ταξίδια στον χώρο της τέχνης.. ταξίδια με πολλές διακρίσεις μέχρι και το Όσκαρ.. αλλά και στον χρόνο μέσα το μοναδικό πνεύμα της.. Το πνεύμα.. αυτό ήταν που την ένοιαζε περισσότερο να καλλιεργεί. Κι αυτό ήταν που «έλαμπε» μέσα από τις ατάκες που μοιράστηκε με τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο..

Πιστεύω ότι πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός.

Ποτέ δεν κέρδισα ένα Όσκαρ και τα Όσκαρ ποτέ δεν κέρδισαν την Ειρήνη Παππά.

Το να ερωτεύεσαι είναι σαν να πεθαίνεις, είναι και τα δύο γεγονότα.

Με ρωτήσανε εμένα; Αν είμαι εγώ Σταχτοπούτα και αν θέλω να γίνω εγώ ποτέ πριγκίπισσα; Εγώ θέλω να τα κερδίσω όλα με τη δικιά μου την αξία και με το σπαθί μου. Ε, λοιπόν εγώ θεωρώ το παραμύθι της Σταχτοπούτας το πιο χυδαίο που υπάρχει.

Εγώ θα γεράσω άνετα και ωραία και χωρίς ντροπή και καμία ενοχή γιατί αυτή είναι η μοίρα μου. Αλλά το “δεν επιτρέπεται να γεράσω” και “δεν μπορώ να γεράσω” είναι αυτά που αναθέτουν στη γυναίκα. Δεν επιτρέπεται σε εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά να γεράσουμε κι αυτό είναι λίγο άγριο για τη γυναίκα.

Διδάχθηκα την ασέβεια από τον πατέρα μου. Με έμαθε πως υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι. Με έμαθε ότι ο σεβασμός με υποτιμάει, ενώ η αγάπη με εξυψώνει.

Όπως προανέφερα μέσα από ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν.. την ευτυχία τη φέρνουν οι στόχοι.. και όχι οι άνθρωποι. Αυτό δεν ισχύει για το μεγάλο έρωτα.. δεν ισχύει για τα φιλιά του φθινοπώρου. Αυτά τα φιλιά που σημάδευσαν την Ειρήνη Παππά.. όταν στα 24 της γνώρισε τον μεγάλο έρωτα.. με τον Μάρλον Μπράντο.. Στα 30 του ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός και γόης της εποχής.. μαγεύτηκε από την ομορφιά της Ελληνίδας Καρυάτιδας..

Η ίδια η Ειρήνη Παπά, είχε αποκαλύψει το 2004, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη».

«Δεν θέλαμε να μοιραστούμε με κανέναν αυτή την αγάπη, δεν ήταν μυστικό αλλά μια προσωπική ιστορία», είχε πει.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Παππά: «Δεν αγάπησα κανέναν άντρα όπως τον Μάρλον. Ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άντρας για τον οποίο νοιάστηκα περισσότερο από οποιονδήποτε και εκείνος που εκτιμούσα περισσότερο, δύο πράγματα που δύσκολα συνυπάρχουν. Ήταν μια ιστορία αγάπης. Ας την πούμε μακροχρόνια σχέση».

Αχχ.. πάντα ένας μεγάλος έρωτας.. ταράζει τον εσωτερικό μας κόσμο.. το «είναι» μας! Ίσως.. ο μεγάλος έρωτας.. είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δώσει περισσότερη ευτυχία.. από το κυνήγι των στόχων μας..

Ήθελα.. αν και έχουν γίνει ήδη πολλά αφιερώματα.. να γράψω κι εγώ κάτι για την Ειρήνη Παππά. Ο δρόμος της ήταν επιλογή της.. μια επιλογή που στηρίχτηκε σε αρχές.. αξίες.. αλλά και στον έρωτα! Αυτά εξάλλου είναι που μετράνε πραγματικά..

Η Ειρήνη Παππά ήταν αγωνίστρια, ένα πνεύμα ανήσυχο που ήθελε συνέχεια να εξελίσσεται. Από πολύ νωρίς κατάφερε το πιο σημαντικό στόχο όλων μας.. να τα έχει καλά με τον εαυτό της. Πόσο σημαντικό είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου.. να στοχάζεσαι.. να μιλάς ελεύθερα.. απελευθερωμένη από κάθε τύψη εσωτερική.. Η Ειρήνη Παππά μας το έμαθε αυτό.. Καλό ταξίδι όμορφο κορίτσι..

Φωτογραφίες: Δημόσιες στο Facebook (Tasos Darsinos, I love cinema/ Αγαπημένο σινεμά, Kostas Dotsikas, Κατερινα Κομνηνου, Kyriakos Tsoleridis)

 

You May Also Like